Над 30 000 ученици от Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово ще се включат в похода По стъпките на четата на Таньо войвода

Традиционният “Поход по стъпките на четата на Таньо войвода” ще се проведе за 27-ми път тази година. Организатор на събитието е културно-просветното дружество “Родно Лудогорие”.

От 30 май до 2 юни 2012 г. в похода и ще участват над 500 ученици от 11 училища а в съпътстващите го прояви ще се включат над 30 000 ученици от районите на Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово. Всяка вечер по приложения график ще провеждаме прегледи на маршовата песен и на самодейни ансамбли от 94 училища.Тази година научен ръководител на похода е акад. Георги Марков. По повод 100-годишнината от Балканската война ще се проведат културологични семинари. В походната колона ще бъде групата на Теодосий Спасов, която ще изнесе поредица от концерти.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода /Таньо Стоянов Куртев/, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Христо Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети – последен отблясък от пожарите на Априлското въстание – имат обща цел и сходна съдба. Ботевата чета е трябвало да действа в помощ на Врачанския революционен окръг, а четата на Таньо войвода – на изток, в подкрепа на сливенските бунтовници, за подсилване на въстанието и създаването на север от Балкана на свободна територия. Бойният път на четата продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища на Лудогорието и Поломието и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край с. Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account