Общинският съвет подкрепи протестната декларация срещу намаляването на възнагражденията на общинските съветници

Общинският съвет в Силистра подкрепи протестната декларация на Националната асоциация на председателите на общинските съвети в България срещу намаляването на възнагражденията на общинските съветници.

Предложението е разписано в измененията на преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния служител. То предвижда от 60% на 30% от средната брутна работна заплата за съответната община да бъдат намалени възнагражденията на съветниците, а за председателите – от 100% на 90% от кметските заплати.

В Силистра болшинството от общинските съветници се солидаризираха с националното недоволство, но имаше и такива, които отказаха да гласуват. Справка показва, че средно месечно всеки от тях получава по 300 лв. чисто възнаграждение за отговорността да представляват гражданите в местния законодателен орган.

Според Константин Стоилов от ГЕРБ, който е и член на комисията по местно самоуправление и регионално развитие на национално ниво, „е нормално да бъдат намалени възнагражденията, но общото решение било подкрепа за декларацията”. Надежда Бобчева от БСП заяви, че не приема възнаграждението като единствен мотив да бъде общински съветник и затова е отказала да гласува. Председателката на местния парламент Мария Димитрова бе категорична, че „без възнаграждения ще стане страшно”.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account