Огнеборци провериха пожарната обезопасеност на детските заведения в областта

Огнеборци провериха пожарната обезопасеност на детските заведения в областта

Масови проверки на пожарната обезопасеност на детските заведения в Силистренска област извършиха специалисти от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” през последните две седмици. Посетени са общо 73 социални заведения, детски ясли и градини, където е проконтролирана пожарната безопасност на отоплителните и нагревателни уреди, условията за безопасна евакуация и успешно пожарогасене. Въпреки че пропуски не са констатирани, с персонала на обектите са проведени инструктажи като превантивна мярка за недопускане на пожари.
Активният контрол на пожарникарите е вследствие на зачестилите пожари в страната, причинени от неправилно използване на отоплителни и нагревателни уреди, при някои от които загинаха деца, оставени без надзор. Въпреки осъществяваната превантивна и разяснителна работа, продължава подценяването на опасностите от работата с отоплителни уреди и открит огън, смятат специалистите.
От 1 октомври 2010 г. до днес в Силистренска област са възникнали общо 44 пожара, пряко свързани с отоплителния сезон. 27 от тях са запалвания на комини, при които не са допуснати материални загуби. С щети са 7 произшествия, причинени от строителни неизправности по коминните тела, и други 10, възникнали вследствие на небрежно ползване на отоплителни и нагревателни уреди. Унищожени са повече от 1300 кв.м покривни конструкции, покъщнина, мебели, черна и бяла техника, опушени са 520 кв. м стени и тавани.
За да се избегнат излишни рискове, от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”- Силистра отново напомнят някои основните правила:
Използвайте само стандартни и напълно изправни отоплителни уреди и ги разполагайте далеч от горими конструкции и материали. Под печките на твърдо гориво задължително поставяйте негорими подложки.
Газовите уреди монтирайте в съответствие с изискванията на завода-производител. Следете за изправността, здравината и херметичността на тръбопроводите между газовата бутилка и газовия уред.  При съмнение за изтичане на газ, преустановете работата на електрическите и нагревателни уреди и проветрявайте помещението до отстраняване  на теча.
Проверете изправността на електроинсталацията в дома ви не я претоварвайте. Ако сечението на проводниците не отговаря на мощността на включените електроуреди, съществува голяма опасност от запалване на захранващата инсталация. Не подсилвайте електрическите предпазители, тъй като това нарушава защитната им функция и води до запалване на инсталацията.
Използвайте само стандартни и здрави димоотводните тръби. Включването им в комините вертикално през подовите конструкции е недопустимо. Не се разрешава и преминаването им през прозорци.
Проверете състоянието на коминните тела – наличието на пукнатини и отвори по тях е сред най-честите предпоставки за пожар. Недопустимо е почистването на нагари и сажди в комините чрез запалване. То трябва да се извършва само по механичен начин чрез използване на подходящи инструменти

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account