Стотици евреи се очаква да пристигнат днес в Силистра

Стотици ортодоксални евреи се очаква да пристигнат днес в Силистра за поклонение пред гроба на равина светец Елиезер Папо. От осем години свещеното място събира поклонници от цял свят в навечерието на еврейската нова година. Те пътуват със самолети до летищата във Варна и Букурещ, оттам пристигат в дунавския град с автобуси.

Поклонението се извършва в изградения на брега на река Дунав мемориален комплекс, където се смята, че е погребан един от 12-те най-почитани равини в еврейската общност – Елиезер Папо. Няколко часа продължават молитвите и ритуалното измиване в миквето (ритуална баня) – част от комплекса.

Историята разказва, че през 1829 г. по време на поредната руско-турска война Елиезер Папо помагал на силистренското население при епидемия от холера. Но се заразил и починал. Годината на раждане на равина не е известна. Знае се, че Сараево е родният му град.

На мястото, където се предполага, че е погребан, е издигнат паметник. А през 2004 г. еврейската общност изгради мемориален комплекс и молитвен дом.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account