Ученици и учители от ПГМСС с. Средище, обл. Силистра  проведоха мобилност по програма „Еразъм+“

Ученици и учители от ПГМСС с. Средище, обл. Силистра  проведоха мобилност по програма „Еразъм+“

Ученици и учители от ПГМСС с. Средище, обл. Силистра  проведоха мобилност по програма „Еразъм+“

Как се прави  диагностика, техническо обслужване и експлоатация на  автомобилите,  какви новости има в автомобилостроенето и как успешно да започнат и развият свой бизнес ?

Отговорите на тези въпроси откриха бъдещите техници по транспортна техника  от Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в с.Средище, обл.Силистра,  след като посетиха автосервизи, фирми от транспортния сектор, професионални гимназии и   един технически университет в гр. Бурса. Турция.

Визитата им се осъществи по проект „Професионалисти на бъдещето“, № 2022-1-BG01-KA121-VET-000059104 , финансиран от програма „Еразъм +”, Ключова дейност1:                                             „Образователна мобилност за граждани“ . 

Партньор по проекта е Анадолска професионална гимназия „Хюриет“ в гр.Бурса, Турция,  училище с дългогодишен опит в професионалното образование.

Европейската програма „Еразъм+“ даде възможност на 23 ученици от 10 до 12 клас , обучаващи се по професия „Техник по транспортна техника“,  в периода 22.04.2023 г. – 07.05.2023 г. да усъвършенстват своите умения в реална работна среда в град Бурса, да се докоснат до културата и традициите на Турция и да продължат своето обучение със самочувствието на знаещи, можещи и уверени млади хора в своята конкурентоспособност на европейския пазар на труда.

Учениците се запознаха с работата на фирмите и пряко участваха в ежедневните им дейности, в резултат на което придобиха нови знания  и повишиха своите професионални умения  за  диагностика, обслужване и ремонт на транспортна техника и за работа с нови машини. Те придобиха основни работни навици и практически умения за работа с иновативна техника и технологии, подобрих уменията си за работа  с контролно-измерителна техника, диагностично-регулировъчна апаратура, спомагателна техника, инструменти и приспособления. По време на мобилността бъдещите техници по транспортна техника успяха да разгледат  историческите, културни и  архитектурни забележителности на Бурса и региона, общуваха с много хора и така усъвършенстваха езиковите си познания и обогатиха общата си култура.

За период от 7 дни в мобилността се включиха и 8 преподаватели от гимназията. Те участваха в работни визити и наблюдение във фирми от транспортния сектор. Посетиха  техническия университет в гр. Бурса  и  няколко професионални училища в града, където се запознаха с турската образователна система и почерпиха ценен опит за организиране и реализиране на практическото обучение на учениците. За успешно изпълнените ангажименти, реализираната работна програма и усвоените знания и умения участниците получиха сертификат от приемащата организация, а учениците и сертификат Европас мобилност.

"Силистра Днес"

Related Posts

Пети проект на ПГМСС “Н.Й.Вапцаров“ с. Средище, обл. Силистра ще бъде финансиран по програма “Еразъм +“

Коментарите са изключени за Пети проект на ПГМСС “Н.Й.Вапцаров“ с. Средище, обл. Силистра ще бъде финансиран по програма “Еразъм +“

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account