В Силистра гонят косовете от лозята с нови и стари „методи”

Нови и стари „методи” използваха и тази есен в Силистра и региона, за да изгонят косовете от лозята си и да запазят малкото, но качествена реколта, довериха стопани от Крайдунавска Добруджа.

„Най-често правим плашила от стари дрехи, кратуни, непотребни дрънкулки, продупчени капачки за буркани и др.”, заяви добруджанец от село Калипетрово.

„Аз пък ползвам от години най-обикновени пиратки, за да плаша гаргите и другите пернати, дето наобикалят лозето в двора ми”, продължава темата Тодор Йорданов от село Ястребна.

„И на моето лозе имаше неканени „гости”, дето кълвяха гроздето и то отиваше зян, вместо да влезе в бурето, но веднъж гръмнах с газовия пистолет и те, горките, взеха, че се преместиха трайно в лозето на комшията, ама какво да правя, не съм го планирал”, сподели опит възрастен лозар от Алфатар.

„Ние пък в наше село си ползваме от десетилетия т.нар. джангъри, едни дървени приспособления, дето вдигат шум, нещо като инструментите на запалянковците, с които правят аларма по стадионите”, връщат ни към опита от миналото в крайдунавското село Гарван, прочути с вината и с афинитета към дегустацията им.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account