“МЕКОМ” АД скоро с нов собственик

Инвестиционната компания “Експат капитал” на бившия министър на държавната администрация Николай Василев и клиенти на “Експат асет мениджмънт” придобиха 22 млн. акции от производителя на месни продукти “Меком” – Силистра. Това са почти 40% от капитала на дружеството, а стойността на сделката е 2.244 млн. лв. Постигнатата цена е 0.102 лв. за акция.

Реалната цена

Николай Василев коментира пред “Капитал Daily”, че това е “справедлива цена”. Дружеството не е от ликвидните, така че търговията с акциите му трудно може да се приеме за отражение на състоянието му. Сделката мина през Българската фондова борса, а новопридобитият дял представлява 39.28% от капитала на публичното дружество.

Основният до вчера акционер в “Меком” Стефан Райчев коментира, че той се е разделил с част от неговия дял в предприятието, който досега беше 81.33%.

Другия акционер в “Меком” е “Дар финанс” с 9.9%, което се контролира от ексбанкера Атанас Тилев и придоби дела при увеличението на капитала през 2010 г. Компанията му държи и 20.02% от капитала на “Експат”. Така реално Тилев и Василев са на крачка от взимане на контрола в “Меком” с почти 50%. Партньор на Василев в “Експат” е и Никола Янков, който е бивш член на кабинета на царя.

Според източници на “Капитал Daily” Стефан Райчев от дълго време търси стратегически инвеститор или някой, на когото да продаде целия си бизнес. Атанас Тилев беше сред акционерите и мениджмънта на фалиралата през 90-те години Банка за земеделски кредит някогашен основен собственик на застрахователна компания “Витоша”, която сега се нарича “Уника”. В нея преди да стане премиер на България миноритарен акционер беше и Симеон Сакскобургготски.

Причините за сделката

Засега и двете страни не искат да коментират причините за сделката – дали защото от “Експат” виждат добра перспектива пред предприятието, или е уреждане на задължения, които “Меком” не може да покрие. Повече подробности ще има през следващата седмица, когато от “Експат” обещаха да дадат допълнителна информация.

Вероятно “Експат” продължават да се придържат към стратегията си да придобиват дружества, които според тях са подценени. През миналото лято, само няколко месеца след неуспеха им да купят Българо-американската кредитна банка, “Експат” придобиха 20% от капитала на “Еврохолд България” за общо 26.4 млн. лв.

“Меком” стана публична компания през 2008 г., като тогава набра през борсата 5.7 млн. лв., а преди малко повече от година дружеството емитира привилегировани акции. Търсенето обаче беше много слабо – въпреки високия дивидент от 18% и гарантираната печалба то успя да пласира само 2% от всички привилегировани акции.

Свободно търгуваният обем обикновени акции на “Меком” е малко под 6%. От излизането си на борсата досега компанията обаче така и не успя да спечели доверието и интереса на инвеститорите, най-вече заради малкия свободно търгуем обем акции и заради спорното корпоративно управление.

Губещо дружество

Освен това финансовите резултати започнаха да се влошават паралелно, въпреки че продажбите се повишиха. През 2011 г. “Меком” излезе на загуба от 5 млн. лв. при консолидираната печалба от 3.7 млн. лв. година по-рано.

Компанията не е публикувала консолидиран отчет за първото тримесечие, но от годишният се вижда, че макар дружеството да увеличава приходите си от продажби на годишна база с над 45% до 48.2 млн. лв., разходите растат с далеч по бързи темпове, до 32.7 млн. лв., или с 62%.

Дълготрайните задължения на отбелязват минимален спад до 33 млн. лв., а краткотрайните се повишават до 24.8 от 20 млн. лв. Според отчета за миналата година “Меком” има два заема – към Уникредит Булбанк за 1 млн. евро и усвоен овърдрафт от 9.7 млн. евро към ОББ.

В средата на миналото лято Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби “Меком” с 330 хил. лв. заради възможност за заблуда на потребителите при продажбата на луканка “Карловска крепост”, наподобяваща с името и дизайна на шрифта “Карловска луканка”

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account