Утре празнуваме “Европейски ден на статистиката”

Повече от 60 години статистическите служби на държавите членки, работят заедно с Евростат – статистическата служба на Европейския съюз, в Европейската статистическа система.

Европейската статистика предоставя надеждни и съпоставими данни, които показват приликите и разликите между държавите в рамките на ЕС, както и обобщени данни за еврозоната и ЕС в широк кръг от области – публичните финанси, цените, външната търговия, пазара на труда, условията на живот, здравеопазването, образованието… В наши дни европейската статистика се използва по много различни начини от все повече хора.

Утре – 20 октомври, Европейският ден на статистиката ще се празнува за втори път. С това събитие европейската статистическа общност цели да повиши осведомеността на европейските граждани относно значението, стойността и силата на официалната статистика.

Европейските статистически данни от Евростат играят основна роля в съвременните общества, ръководят обществените политики, подкрепят бизнес решения и позволяват на гражданите да оценяват постигнатия напредък и да се сравняват със своите съседи. Статистиката става все по-важна: чрез осигуряване на точна картина и разбиране на нашите общества тя улеснява оценките и позволява по-ефективни действия и реакции. „Официалната статистика е маркер, отправна точка за това какво сме и откъде идваме, компас, който ни позволява да наблюдаваме, оценяваме и намираме нашето място“, казва Мариана Коцева, изпълняваща длъжността генерален директор на Евростат.

Европейският ден на статистиката се организира по инициатива на Европейския статистически консултативен комитет и се подкрепя от членовете на Европейската статистическа система и Европейската система на централните банки.

През 2017 г. празникът се отбелязва с Конференцията на високо равнище „Сила, произтичаща от статистиката: данни, информация и знания“, организирана в Брюксел (18 – 19 октомври). С формат, вдъхновен от срещите на Световния икономически форум в Давос, Конференцията има за цел да положи основите на „официалната статистика на утрешния ден“, която ще бъде в състояние да предостави насоки на политиците за бъдещето. Резултатът от обсъжданията на високо равнище ще се превърне в „Доклад за насоките“, който ще съдържа препоръките, очертаващи пътя към бъдещите официални статистически данни с перспектива 2030 година. На конференцията България е представена от г-жа Диана Янчева – заместник-председател на НСИ.

Евростат също така отбелязва Европейския ден на статистиката през 2017 г. с новата дигитална публикация „Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет“, разработена съвместно със статистическите служби на държавите членки и достъпна за първи път на 24 езика. Статистическата информация, поднесена по интересен начин чрез кратки текстове, графики и интерактивни инструменти за визуализация, разкрива различни страни от живота на европейците.

По случай Европейския ден на статистиката Националният статистически институт

"Силистра Днес"

Related Posts

Силистра ще бъде домакин на европейските дни на наследството в България-2017 година

Коментарите са изключени за Силистра ще бъде домакин на европейските дни на наследството в България-2017 година

Европейски ден без жертви на пътя ще се отбележи утре – 21 септември

Коментарите са изключени за Европейски ден без жертви на пътя ще се отбележи утре – 21 септември

ОИЦ-СИЛИСТРА ОРГАНИЗИРА ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА В ПОДКРЕПА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

Коментарите са изключени за ОИЦ-СИЛИСТРА ОРГАНИЗИРА ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА В ПОДКРЕПА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

Create Account



Log In Your Account