Апостола в Добруджа – бяло петно в историята

Апостола в Добруджа – бяло петно в историята

Легендите говорят, че именно в тоя край е получил прочутото си прозвище
Животът и делото на Апостола са свързани с националноосвободителните борби на българите и в Североизточна България – Добруджа. Тези епизоди са почти непознати на широкото българско общество. Според едни източници Левски е посещавал 2 пъти североизточния край на България, а на 22 януари 1872 г. (отбелязано в бележника) той дава пълномощно на първия си помощник А. Кънчев и му възлага да създаде революционни комитети в Разград и околията.

За пръв път Дякона заминава за Добруджа през март 1866 г. Посещава Меджидие и Тулча, за да търси Стефан Караджа, запознава се и с поп Харитон (Стоянчев Христов), тогава свещеник в с. Конгас (днес в Румъния). Той довежда Левски в това село през март-април. Тук се среща със зографина Цанко Захариев от Трявна, който го препоръчва за учител в село Еникьой (днес в Румъния), намиращо се на пътя към Тулча и с. Бабадаг. От март-април до октомври 1866 г. той учителства в Еникьой.

Подготвя младежите за бъдещото въстание

Под прикритието на учителската си дейност дяконът се занимава активно и с обществено-политическа дейност. Обучава младежите военно, подготвя ги за активна самозащита както срещу непрекъснатите набези и кражби на черкезите, така и за бъдещата революционно-освободителна борба. Провежда занятия по гимнастика, стрелба, прескачане на ровове и плетове, надбягване и др. Устройва борби и състезания. Обикаля околните села, където привлича съмишленици.

През октомври 1866 г. напуска Еникьой, заминава за Влашко и се установява в Галац. Следващия месец е в столицата на Молдова – Яш. Предполага се, че се е срещнал с отец Натанаил (по-късно митрополит Охридски), от чието име пише писмо до Г. С. Раковски с молба да го информира за хода на освободителното движение. В края на 1866 г. и началото на 1867 г. пребивава в с. Конгас, където учителства няколко месеца.

Според някои източници  прозвището Левски Апостола получава още по време на неговото учителстване в Добруджа

В документирана приписка учителят Манчо Ненков Джуджев съобщава: ”Дяконе Василе, Левски те кръстихме, когато ний тогаз; от Еникьой в Конгас, като прескочи хаджи Герговата мааза. 1868. с. Зебил. М. Н. Джуджев”. Левски напуска с. Еникьой, без да завърши учебната година в момент, когато се активизира четническата дейност. Преминава река Дунав и отива в Букурещ, за да се включи в подготовката на революционната акция, замислена от Раковски и от ръководеното от него Върховно гражданско началство. Там се подготвя чета за България, ръководена от П. Хитов, с моралната подкрепа на Раковски и с паричната помощ на Добродетелната дружина (крилото на ”старите” от българската емиграция). През пролетта на 1867 г. Левски се включва като знаменосец в четата на Панайот Хитов.

Смята се, че

и през 1867 г. Левски посещава Силистра

В силистренския алманах на Никола Макариополски, издаден през 1899 г. в печатницата на Димитър Иванов, се съобщава, че Левски се среща с известния силистренски възрожденски деец Гено Чолаков в гр. Варна. По негова покана Апостола пребивава 4 дни в гр. Силистра. Там е нает като учител и певец в местна църква. Прехвърлен е в Румъния край дунавското село Ветрен от лодкаря Велико Скуртолов, един от бъдещите добруджански опълченци през Освободителната руско-турска война.

Същото се потвърждава и в биографията на Г. Чолаков, писана през 1903 г. вероятно от Н. Макариополски (тогава Г. Чолаков е бил още жив – на 70 г.). В своите спомени внукът на Г. Чолаков – Александър Христов, разказва за тайник в къщата на този възрожденец, в който Левски се укривал от преследването на турците. Бременната жена на Г. Чолаков много хитро била използвана за прикритие. Тя предотвратила претърсване на една от стаите на къщата, в която се укривал Левски, инсценирайки умело родилни болки.

Вторият период от пребиваването на В. Левски в Добруджа обхваща един от най-важните етапи на неговата дейност и вътрешната революционна организация; 1871-72 г. Сведенията за този период са оскъдни, недостатъчно осветени и почти неизвестни на обществото.

Д-р Богомил КОЛЕВ

Явките на Дякона
ТРИ ПЪТИ Е БИЛ В СИЛИСТРА

Според легендите къщите на възрожденеца Гено Чолаков в центъра на Силистра и на Велико Скуртолов в с. Ветрен са местата в тоя край, където се е крил Левски. Той е идвал в града 3 пъти.

Тукашните историци обаче все още спорят дали наистина Апостола е идвал по комитетски дела толкова на север. Според доктора по история Румен Липчев нямало доказателства за апостолско присъствие в Силистра. Други твърдят обаче, че именно край Ветрен той е минавал Дунава.

Неотдавна в специалното издание “Левски” на регионалната библиотека е поместен спомен на починала преди няколко години старица. Нейната баба разказвала, че като дете виждала Левски точно в къщата на Гено Чолаков. След Освобождението Чолаков е бил и кмет на Силистра.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account