ЕГ “ПЕЙО ЯВОРОВ” – ЕКОГИМНАЗИЯ ЗА ПРИМЕР В СИЛИСТРА

ЕГ “ПЕЙО ЯВОРОВ” – ЕКОГИМНАЗИЯ ЗА ПРИМЕР В СИЛИСТРА

ЕГ “ПЕЙО ЯВОРОВ” – ЕКОГИМНАЗИЯ ЗА ПРИМЕР В СИЛИСТРА

ЕКОмислещи и ЕКОдействащи хора + Осигуряване на условия за ЕКОотговорно и РАЗДЕЛНО събиране на отпадъците = ПОРЕДНА УСПЕШНА МИСИЯ!
Припомняме, че в през м. март, в Езикова гимназия “Пейо Яворов” – гр.Силистра, стартира съвместната ни пилотна кампания „ЕКО гимназия“, чиято цел беше максимално събиране на разделния отпадък /предимно пластмаса/ и цялостно демонстриране на ЕКОотношение и ЕКОсамосъзнание. На територията на училището бяха разположени кошове за събиране на пластмасови опаковки, като ежемесечно количествата бяха старателно отчитани. Така, в края на инициативата, отбелязваме с гордост, че заложените прогнози за разделно изхвърлен отпадък дори надхвърлиха очакваните за 8 месеца цели 860кг. пластмаса “отпътуваха” към контейнерите за разделно събиране. И всичко това благодарение на мотивираните ученици от гимназията!
НОВОТО МЯСТО В СИЛИСТРА СЕ НАМИРА В АНГЛИЙСКИЯ ДВОР НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ След края на успешната мисия, екипът на СНЦ “Дуросторум-Дръстър-Силистра” изпълни обещанието си – един от малките дворове на ЕГ да стане ново ЕКОМясто, където учениците да могат да отдъхват, да се забавляват, да демонстрират талантите си, да се вдъхновяват… За целта бе създадено кътче с нова паркова мебел: пейки, пергола, кошчета за отпадъци. А яворовци сами засадиха борчета, които допълниха с красота новото местенце. Заедно отпразнувахме успеха си с песни, танци и усмивки. Очаква се скоро да бъде монтиран и фитнес уред, който да разнообрази дейностите, които учениците ще случват на новото МЯСТО. Екипът на СНЦ ,,Дуросторум-Дръстър-Силистра” изказва благодарности към ръководството на гимназията в лицето на директора г-жа Магдалена Атанасова и по-специално към г-жа Миглена Илиева (зам. директор), която координира дейностите по проекта “отвътре” и беше в непрестанна връзка с учениците, поддържайки мотивацията им. ? Силно вярваме, че тази инициатива ще се окаже лавинообразна и ще бъде предпоставка това да е само първото ЕКОучилище, а след него да има и още, и още, и всички…! Защото една от целите на „Партньорство за красива и чиста България“ през 2022-ра бе да се повиши нивото на гражданската активност и отговорност по темите за почистване, разделно събиране на отпадъци, рециклиране и облагородяване на публични пространства. ? Надяваме се това да продължи и занапред и заедно да постигаме повече, мислейки си по-често за ЕКОотговорност. Защото това е нашата България! С гордост можем да отбележим, че чрез тази инициатива бяха поставени и контейнери за разделно събиране на отпадъци пред ЕГ, които до този момент липсваха. Това още повече ще улесни пътят на пластмасата към рециклиращите фирми… В (пре)създаването на Място ЕГ успяхме да въвлечем и “Дървени изделия” ЕООД – Русе, които проектираха и изработиха парковата мебел, като в допълнение и в знак на съпричастност, направиха и мил подарък 2 външни кошчета за отпадъци.
Тази дейност е част от проект “Партньорство за красива и чиста България” на Сдружение BG Бъди активен и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация “Кока Кола”.
Местен партньор в проекта е СНЦ “Дуросторум-Дръстър-Силистра”.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account