Годишен отчет на регионалния исторически музей за 2010 година

Годишен отчет на регионалния исторически музей за 2010 година

Годишния бюджет на "РИМ", представен от Иван Бъчваров

Двама хабилитирани колеги отчете в годишния си доклад пред медиите директорът на Регионалния исторически музей в Силистра Иван Бъчваров. Това са Георги Атанасов, който през октомври месец  бе избран от Президиума на ВАК към Министерския съвет за професор и  Румен Липчев  – избран за доцент.

По основните форми на музейната дейност бе отчетен засиления процес на паспортизация във всички отдели на РИМ – Силистра. Към момента общата бройка на направените научни паспорти надхвърля 4000 бр., а заснетите инвентарни единици са над 10 000 броя.

От изключително важно значение е да се реализира проектът за ремонт на покривните конструкции на Археологическия и Етнографския музей в Силистра, отбеляза директорът Иван Бъчваров. В момента тяхното състояние е изключително опасно в предвид опазването и съхранявнето на ценното културно – историческо  наследство в града ни. Очаква се през пролетта на тази година да започнат така важните ремонтни дейности на двата музея.

Припомнено бе, че през изминалата година в отдел Археология се завърнаха  уникални находки от фонда на отдела – средновековен колан ребро с позлата, който бе подложен на дългогодишна реставрация в лабораторията на РИМ – Велико Търново, както и трако-римска шлем маска и средновековно ведро, коита са част от националния мезеен фонд и дълги години украсяваха експозицията на НИМ — София .

Направено пълно преаранжиране на експозицията в Археологическия музей с над 120 броя допълнителни паметници, фотоси и подмяна на всички анотации с билингва – на български и английски език. Аранжирана е и допълнителна витрина в МОЛ – Силистра с над 80 експоната от фонда на отдел „Археология”. Аранжиран и лапидариум към хотелския комплекс „Бартимекс”. Преаранжиран е и е извършена пълна инвентаризация на лаподариума на Археологическия музей. На територията на  НААР „Дуросторум  – Дръстър  – Силистра”  са наблюдавани и проведени спасителни разкопки на 9  обекта.

През 2010 г. Археологическата експозиция са посетили около 3000 граждани. От тях учащи – ученици и студенти 1 100 и възрастни 1 600. Римската гробница са посетили 132 души.

Етнографската експозиция от средата на м. януари до края на май не работи с посетители. Причината е в тежкото състояние на покрива на сградата, вследствие на което се получи масов теч на втория етаж. С цел опазване на експонатите, целият втори етаж бе демонтиран! а първият етаж и офиса на музея бяха използвани за изсушаване на експонатите. От първи юни за посетители бе отворен само първия етаж.

Д-р Румен Липчев от отдел „Българските земи ХV – ХІХ век” подготви и издаде през 2010 г. издание, тип журнал, посветено на 175 –годишнитата от опита за въстание с центрове Силистра и Търново, известно като Велчова завера. По този начин единствено в Силистра бе отбелязана по подобаващ начин първата организирана проява на българите за освобождение от турско владичество.

Изключително добре приет бе и издадения от РИМ – Силистра, отдел „Нова история”, календар, посветен на 70 – годишнината от Освобождението на Южна Добруджа. Събитието бе отбелязано и от тематична изложба, уредена в залите на Художествената галерия в града за 1  октомври. Другата голяма изложба с местно значение бе тази, посветена на 100 години от Първото издание на Събора на хоровете от крайдунавските градове, подготвена от отдел „Най-нова история”.

Едно от много добрите представяния на РИМ – Силистра бе проведената „Нощ в музея” с три презентации и показване на обновената експозиция. Отбелязани бяха Европейските дни на културното наследство – дни на отворени врати с безплатни посещения за обществеността на Силистра.

Изготвен е и е предаден в НИОНКЦ проект за копие на Римска гробница, консервация и реставрация на северна и южна крепостни стени, базилика, баня и патриаршеска резиденция на Дуросторум – Дръстър – Силистра и пространството около тях. Проектант е арх. А. Стодева,  консултант Г. Атанасов. Средствата в размер на 30 000 лв са от Министерството на финансите и Министерството на културата.

Разработен е и е предаден проект „Хилядолетното наследства на тракийския бог Залмоксис в Крайдунавска Добруджа” по програма финансирана от ЮНЕСКО -проф. д.и.н. Георги Атанасов и Ивелина Николова.

По време на обсъждането на плана на Регионалния исторически музей за 2011 година бе зададен много точен въпрос – Как да осребрим културно-историческото ни богатство?
Обмислят се варианти за туристически пакети, включващи последователното посещаване на няколко туристически забележителности с цел отстъпка на таксите. Една от целите за 2011 година е популяризирането на културно-историческите ни обекти. Предвижда се изграждането на рекламни пана към регионалния исторически музей, както и създаване на макет на средновековния град. От “РИМ” подчертаха, че основната им задача е да запознават посетителите с културното наследство на града.

За пореден път се стигна до скандалната тема “Мол върху разкопки”. Похарчените 1 500 000 лв. за ремонт на

"Мол върху разкопки"

пътната настилка  около силистренския мол (в момента Central Park) и подпорната стена , свързваща пътната настилка с разкопките, са били предвидени за реставрация на самата Крепост “Дуросторум – Дръстър – Силистра”. Тази крепост е уникална, и такава се среща само в Персия. При нейна правилна реставрация, град Силистра ще се сдобие с уникална туристическа атракция, допринасяща за туристическия отрасъл.

“Силистра днес” напомня на читателите си, че покрива на Регионален исторически музей тече и в момента  втория етаж е затворен, което намалява доходността му.

При 8 милиона дефицит в бюджет 2010г. културно-историческите ни обекти остават в това състояние, но докога ..

Част от отчета представен днес (22.02.11г)

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account