ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ТЪРСЯТ ПОДКРЕПА СРЕЩУ НАРКОТИЦИТЕ

ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ТЪРСЯТ ПОДКРЕПА СРЕЩУ НАРКОТИЦИТЕ

Близо 100 деца и младежи са потърсили психологическа помощ в консултативния кабинет към превантивно-информационния център по зависимости в Силистра през 2010 година, показва справка от Общинския съвет по наркотичните вещества към община Силистра.
Повечето са на възраст между 13 и 27 години. По време на индивидуалната работа с младежите се работи и с техните родители. Подходът осигурява траен ефект, обясняват специалистите. Броят на посетилите консултативния кабинет през миналата година е два пъти повече в сравнение с предишната. Това е знак за доверие към институцията, която единствена в Силистра предоставя  квалифицирана помощ на наркозависими млади хора, отбелязват специалистите.
Според две социологически проучвания, направени през 2009 и 2010 година сред 600 ученици от силистренските училища и сред 140 студенти от филиала на Русенския университет в града, 18 на сто са признали, че употребяват наркотици, най-често – марихуана. Около 70 на сто от анкетираните са показали критичност към употребата на дрога, но към цигарите и алкохола са заявили толерантност.
Превантивно-информационния център по зависимости съществува от 2003 година в Силистра. Основно в работата си специалистите там залагат на превантивни и информационни дейности. Само през 2010 година са проведени две кампании, два конкурса – за мултимедиен продукт и за рисунка и едно обучение на младежки лидери. Разработени са флаери за никотина, алкохола, марихуаната и амфетамините, видеоклип „Има и друг път”. Във всички инициативи са участвали над 700 ученици.
През 2011 година се предвижда разработване на нова програма за борба с наркоманиите за периода 2011 – 2013 година. Ще бъде създадено и Обединение на родители на наркозависими млади хора.

Отдел „ВОМС”

Община силистра

"Силистра Днес"

Related Posts

Наркопласьор предаден от клиента си

Коментарите са изключени за Наркопласьор предаден от клиента си

Дрогиран мъж , зад волана на автомобил

Коментарите са изключени за Дрогиран мъж , зад волана на автомобил

Младеж , заловен с канабис

Коментарите са изключени за Младеж , заловен с канабис

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account