Емигрантка от Силистра кани Първанов на домашна ракия

Емигрантка от Силистра кани Първанов на домашна ракия

Наша емигрантка в Австрия покани президента Георги Първанов на домашно приготвени ракия и вино. Това стана по време на срещата на президента с българската общност в дом Витгенщайн в австрийската столица по време на двудневната му официална визита. Почти цялата зала бе пълна с хора, дошли да видят нашия държавник в понеделник вечерта.

От думите на Марийка Патлер, която девет години живее в Австрия, стана ясно, че е купила казан за варене на ракия на мъжа си, който е австриец. „Ползваме го в България и си варим ракия, не е тайна”, обясни дамата. Тя бе възмутена, че за 35 години работа у нас е взела пенсия само от 120 лева.

„Кога пенсионната система ще се оправи за пенсионерите?”, запита дамата. Тя обясни, че за пет години стаж в кметството в училището на една от провинциите в Австрия е получила 120 евро пенсия на месец. „По нашата телевизия се върти едно клипче, което е реклама на българската страна. Но в него нищо не ме е убедило, че трябва да отида там. А вие за две минути направихте такава реклама на България, такава реч му дръпнахте…”, отвърна й президентът Първанов.

Той обаче сподели, че не може да взима популистки позиции по отношение на пенсиите. Те щели да се увеличат, когато имало повече работещи хора. Първанов отбеляза, че българите сме загубили уважението помежду си. „Вижте политиците, медиите, вижте стадиона, на който щяха да се избият наскоро”, вметна държавният глава.

Президентът призова българската общност в Австрия да не къса връзката с родината си и да е обединена. „Радвам се да чуя, че има разни по брой и характер наши организации в Австрия. И се надявам това да не бъде знак за прословутото разцепление на българите. Нали знаете – трима души да има, единият ще е войвода, другият ще е четник, третият ще е ако не предател, то ще цепи четата”, каза президентът Първанов.

Бил съм винаги против да се забрани правото на нашите сънародници в чужбина да гласуват, категоричен бе държавният глава. И запита кое налага тази връзка да бъде пресечена.
Младата Юлия Койчева пък изказа възмущението си, че когато премиерът Бойко Борисов е посетил страната, нашите сънародници са го чакали час и половина да дойде. „Г-н Бойко Борисов имаше наглостта да не благодари и да не ни каже довиждане, което за мен бе изключително грубо.

Аз съм емигрантка от 15 г. и връзката си с България не съм я прекъсвала”, каза Койчева. Тя се оплака, че пътищата в Силистра, откъдето е родом, са в окаяно състояние. „Сега вие не наливайте масло в огъня на отношенията ми с г-н Борисов. Впрочем аз се шегувам, но когато става дума за сериозни проблеми, ние диалог имаме.  И така трябва да бъде”, отбеляза Георги Първанов.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account