Кремиран в София мъртвец възкръсна в Хасково!

Кремиран в София мъртвец възкръсна в Хасково!

Снимка: www.blitz.bg
Снимка: www.blitz.bg

Близките на Христофор Христов са сигурни, че са го открили жив като клошар
Тази история не е измислена, макар че не й липсват няколко абсурда. Тя е сътворена от живи хора, които са част от уважаваното общество на столицата. От седмица те нонстоп кръстосват разстоянието от София до Хасково, след като виждат във вестник снимка на клошар, в когото разпознават… кремирания си роднина Христофор!

Драмата на това софийско семейство започва през август миналата година, разказва в. “ШОУ”. Умира Христофор Христов Христов. 70-годишният мъж е кумир за дъщерята и стабилната подкрепа за съпругата. Преди да си отиде от този свят, Христофор лекува в болница белия си дроб, но неговите близки и до днес не са сигурни на коя от всичките поставени му диагнози да повярват. Връщат го в дома му в будна кома и той умира. След това следва кремация и погребение на урната с праха му. Потъналите в траур съпруга и дъщеря на мъртвия продължават да живеят само със спомените за прекрасния човек.

Допреди седмица

Когато в столичен вестник се появява снимка на клошар, закаран по спешност в хасковската хирургия с измръзнали крака, които лекарите се опитват да спасят. Двете жени изпадат в шок – това е снимката на погребания Христофор! Стотици пъти сравняват последните фотографии на мъртвия с тази на клошаря от Хасково. Те вече не търсят приликата между двата образа – те търсят някаква, макар и минимална разлика. Но такава няма. Гледат лицата с лупа и сравняват: и на двете снимки има еднакво петънце на носа, два свити пръста на едната ръка, сключените вежди, очите…

„Това е баща ми, той е жив!”,

отсича дъщерята Пиерина Иванова. Същото твърди и съпругата на Христофор, Люси : „Да, това е моят съпруг!:. И с пришити от надеждата криле те буквално долитат в Хасково.

Двете жени се надяват да намерят клошаря в хирургичното отделение, но той вече е изписан. С помощта на човека, снимал в болницата, научават подробностите. Клошарят е регистриран в хирургията като Кирчо Кирков, 49-годишен. От болницата го е взела неговата братовчедка Мария Киркова, за да го отведе в психиатрията в квартал „Болярово”. Такъв човек обаче не е постъпвал в психиатрията! И докато двете жени се лутат между хирургията и психиатрията, се оказва, че клошарят кротко си седи на една пейка на автогарата и се препича на слънцето. Проверяват личната му карта, която наистина е на името на Кирчо Кирков. Но това не е човекът от снимката във вестника! Лицето му е насинено от бой, на носа има лепенка, косата му е къса, брада няма, очите са различни. Кирчо въобще не прилича на оня клошар, който е фотографиран в хирургията.

Това е първият абсурд в нашата история!

За да разберем дали въобще е възможно мъртвец да възкръсне по такъв мистериозен начин, разпитваме на дълго и нашироко съпругата на Христофор Люси, която от своя страна ни разказа още една абсурдна, но преживяна история: „Съпругът ми почина през август миналата година. Така и не разбрахме какво му беше, но от болницата го върнаха у дома в будна кома, за да си умре при нас. Преди това да се случи, у дома дойде лекарка и ни попита дали искаме да му постави една инжекция, която нямало да му помогне, но щяла да облекчи състоянието му. В такъв момент ние въобще не се сетихме да попитаме каква е инжекцията, за какво трябваше да му се слага, след като казаха, че той вече е мъртвец. Просто си платихме 25-те лева и с това се приключи. Сега си давам сметка, че много хора искаха съпругът ми да умре бързо и още по-бързо да бъде погребан.

Веднага след смъртния акт дойде погребална агенция и дори не ни дадоха възможност ние да му облечем дрехите за погребението. Толкова много бързаха да го изнесат от дома ни, че се наложи да събера дрехите му в чантата и да им ги дам. Когато отидохме в ритуалния дом обаче, видях нещо странно. Христофор беше облечен, но ръцете му бяха поставени отстрани на тялото – нещо, което не се прави при мъртвец. Хванах ги, за да ги сложа скръстени на гърдите му и ми направи впечатление, че те още бяха топли. Не бяха ръце на мъртвец! Но затова си давам сметка едва сега…”.

Дъщерята Пиерина Иванова също има свой спомен от онзи трагичен за семейството ден: „Когато се наведох за да се простя с татко, който беше моят кумир през целия ми живот, ми направи впечатление израза на лицето му. То не беше лице на мъртвец, а изразяваше някаква огромна мъка, някакво напрежение. В лицето му имаше живот. Сега си давам сметка, че в цялото това бързане да бъде погребан, в неточната диагноза и това, че ни донесоха урната с праха му чак на 14-ия ден, има нещо съмнително. И съм убедена, че онзи клошар от хирургията, който изчезна незнайно къде, е баща ми. Той е на 70 години. 15 години работил като специалист в държави като Африка, Азия, Сирия, Либия. Веселяк, свири на китара, обича семейството си. Нещо вътре в мене ми казва, че той е жив. И ще продължа да го търся…”.

Криминална история или несъществуващ двойник

За да можем да разплетем донякъде тази мистерия, репортерът на „ШОУ” разговаря с изтъкнати лекари и юристи. Ето какво казаха те:

Д-р Анюта Лозева: „Възможно е човек да излезе от будна кома и това се е случвало неведнъж. Странното в случая е инжекцията, която му е сложена, и аз нямам обяснение каква е тя и с каква цел е поставена. Не може ръцете на починал човек да са топли и да има израз на лицето, който да подсказва за някакви чувства”.

Веселина Колева, юрист: „Историята според мен е по-скоро криминална и ако има някакво разследване по случая, трябва да се в тази посока. Ако разсъждаваме логично, всичко това наистина би могло да се случи, но с някаква определена цел. Да допуснем, че този човек, който е работил дълго време в чужбина и, както се твърди, на високо платена работа, има сметки с доста пари в тези държави. За да бъдат източени от определен кръг от хора, човекът трябва да е жив, но да няма памет… Ако се намери човекът от снимката, мистерията ще се разплете…”

Възможно ли е мъртвец да възкръсне

Разбира се, че е възможно и знаем не една и две истории с подобен сюжет. Но знаем и какво става в момента в крематориумите, където е оставен Христофор Христов. Наскоро се появи потресаваща информация за това, че оттам вече се продават трупове, за да се използва здравата им костна система за присаждане и операции на коленните и на тазобедрените стави. Но досега не е известен случай да е възкръснал човек, вкаран в крематориума за изгаряне! Съпругата на Христофор – Люси, обаче си има свое обяснение: „Предполагам, че се е събудил в крематориума, но има амнезия. Нямам представа как е попаднал в Хасково, но и нямам никакво съмнение, че това е той, Христофор. Ние продължаваме да го търсим и няма да се успокоим, докато не намерим човека от снимката. Дори и да е негов двойник, двамата си приличат като две капки вода. И това ще е удовлетворение за мен да знам, че има такъв човек, който толкова много да прилича на съпруга ми…”

Тодорка НИКОЛОВА,
Хасково

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account