Къпането в р. Дунав остава забранено и през това лято

Къпането в р. Дунав остава забранено и през това лято

Къпането в река Дунав и водоемите на територията на Силистренската община остава забранено и през това лято. Със заповед на кмета на общината са разпоредени мерки за обезопасяване на водните площи. Общинската комисия по водно спасяване е разпратила заповедта до концесионерите на 12-те язовира в района и до селските кметове.

Кметовете и кметските наместници отговарят за забранителните и указателни табели, както и за обозначаване на опасни канали, кладенци, шахти, ями. Здравните специалисти от детското и училищно здравеопазване са подготвени за оказване на първа помощ при воден травматизъм. По темата са водени занятия и с ученици в часовете по здравно образование през учебната година. От 1 юни до 30 септември охранител ще патрулира с моторна лодка по дунавското крайбрежие от Силистра до с. Ветрен.

Засилен ще бъде контролът в района на „Самолета” в Силистра, където се получава струпване на възрастни и деца в най-горещите дни, предупреждават от комисията. Оттам напомнят за многобройните участъци с внезапни дълбочини и водовъртежи по крайбрежието на река Дунав, които на места са сигнализирани с надпис „Внимание водовъртеж, голяма дълбочина!”.

Силистренци ще могат да се разхлаждат безопасно през лятото в басейните на двата хотела, на Ученическата спортна школа, както и на единственото обособено място за къпане в силистренската акватория на река Дунав – 300-метровата ивица край село Ветрен. Тя няма статут на плаж, но от десетки години е най-посещаваното място в жегите. Затова кметството я стопанисва грижливо. Мястото вече е подготвено за плажуване. Ремонтирани са къпалните и тоалетните. С шамандури и ограничителни въжета е обозначена безопасната за плуване зона. Районът се обслужва от спасител – охранител, назначен от община Силистра.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account