Наградиха финалистите от кункурса за поезия “Любовта е пиянство или пиянство от любов”

Наградиха финалистите от кункурса за поезия “Любовта е пиянство или пиянство от любов”

Наградиха финалистите от кункурса за поезия “Любовта е пиянство или пиянство от любов”

За седемнадесета поредна година бяха връчени наградите на финалистите от Националния конкурс за поезия “Любовта е пиянство или пиянство от любов”. Конкурсът е под егидата на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов и се проведе в Заседателната зала на Община Силистра.
В конкурса се включиха 133 творби. Участниците са от всички краища на страната, най-много писма са постъпили от София, Пловдив, Варна и разбира се от Силистра. Тази година участват и поети от градовете Петрич и Благоевград, Свищов и Горна Оряховица, Бургас и Велико Търново, както и три писма с пощенско клеймо от Германия, Швейцария и Канада.
Награждаването откри д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра със своя екип г-жа Денка Михайлова – зам.-кмет “Хуманитарни дейности” и инж. Тихомир Борачев – зам.-кмет “Устройство на територията” . В приветствието си д-п Найденов изказа задоволство, че традицията се обогатява с нови творци и тази година е регистриран рекорден брой участници.
Победителите определи тричленно жури в състав: председател – Ваня Игнатова – ст. експерт по БЕЛ в РУО Силистра, членове – Мариана Стоянова – поетеса и председател на ЛС “Реката и приятели” и Искра Йорданова – преподавател по БЕЛ в ПМГ “Св. Климент Охридски”.
Първото място спечели Дойчин Иванов Дойнов със стихотворението “Следа от вино”. Г-н Дойнов е на 54г. от град Разград, има издадени стихосбирки, публикации в редица литературни сборници и алманаси, в периодичния печат, в украински и руски издания. Превежда от украински и руски.
На второ място се подрежда Анка Станчева Николова със стихотворението “Въжеиграчи”. Г-жа Николова е на 55г. от с. Спасово , обл. Добрич. Започва да пише едва след 40-тата си година, което не й позволява да участва в конкурси за млади поети.Има много публикации в сайта “Хулите”, във в. “Антимовски хан”-Добрич и в. “Пулс”. Редовно публикува стихове във FACEBOOK – на личната си страница. Печелила е награда в конкурс на производителите на кафе JACOBS. Предстои й издаване на първа стихосбирка през тази година.
На трето място е Йорданка Дойчева Гецова със стихотворението “Опиянение”. Г-жа Гецова е член на дружеството на пловдивските писатели. Автор на стихосбирката “Симбиоза” изд. “Буквите”-2011г. Произведенията и са включени в различни алманаси и сборници за стихове, разкази и есета.
Наградата на ЛС “Реката и приятели” печели Деница Ангелова Ангелова с нейното стихотворение “Вино и любов”. Тя е на 35г. от с. Хърлец, общ. Козлодуй, обл. Враца. Работи като касиер-домакин в Дневен център за хора с увреждания в с. Хърлец. Пише стихове от малка, но първата и стихосбирка /единствена за сега/ излиза от печат през 2014 г. – “Над тебе бди една луна-сърце”. Занимава се с народни танци. Към САФ “Калушари” – с. Хърлец , с което се гордее. Има публикации в няколко алманаха – врачански, казанлъшки, бургаски. Има няколко поощрителни награди от конкурси, а тази година печели Националния конкурс за поезия “Ерато” на в. Уикенд.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account