Община Силистра очаква отговор по проекти за близо 2 млн. лв. по “Регионално развитие”

Община Силистра очаква отговор по проекти за близо 2 млн. лв. по “Регионално развитие”

Снимка: Петър Янков, Images From Bulgaria
Снимка: Петър Янков, Images From Bulgaria

Три проекта по Оперативна програма “Регионално развитие” е депозирала община Силистра през последните 4 месеца.

“Изработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Силистра за периода 2014 – 2020 г.” Работата по проекта ще включва аналитична част, определяне на зони за въздействие – социалната е задължителна, изготвяне на самия план от външни експерти.
Общата му стойност е 500 000 лв., от които има 5 на сто съфинансиране от общината. Срокът за изпълнение е 24 месеца, но не по-късно от 31 юли 2013 година, каквито са изискванията в Закона за регионалното развитие.
Резултат се очаква през месец май.

“Изграждане на отводнителна канализация и съоръжения към нея за предотвратяване на наводнения в село Проф. Иширково”.
Стойността на проекта е 963 323 лв., от които 5% съфинансиране. Средствата са разчетени за изграждане на баражна стена и началото на свързващия канал на стената със съществуващия. Срокът на изпълнение е 24 месеца. До края на март ще стане известен резултатът.

Проект за създаване и промотиране на иновативно културно събитие. Община Силистра кандидатства за провеждане на “Парад на изкуствата”. Чрез него ще се даде възможност за активна изява на максимален брой талантливи силистренци.
В рамките на проекта (24 месеца) събитието трябва да се проведе два пъти, а след края на проекта поне още веднъж. Стойността му е 522 634 лв., като резултат се очаква през юни или юли.

Община Силистра е депозирала общо седем проекта по различни оператиивни програми през последните четири месеца, отбелязват от общинската администрация.
Проектите са разработени от специализирани екипи, включително юристи и счетоводители. Съобразени са с отворените към момента мерки, с изискванията на законодателството и с финансовото състояние на общината.

Освен по “Регионално развитие”, проекти са подадени по програмите “Административен капацитет”, “Техническа помощ” и по “Красива България”.
Ако бъдат одобрени, общината ще получи финансиране от над 3.2 млн. лв. през следващите две години. Те ще бъдат вложени в обновяване на плановите документи, в решаване на транспортните проблеми, за ремонти и изграждане на обекти, за културния живот в града и за популяризиране на политиката на сближаване в ЕС.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account