ПГМСС “Н.Й.Вапцаров” с. Средище приключи поредния си проект по програма “Еразъм+”

ПГМСС “Н.Й.Вапцаров” с. Средище  приключи поредния си проект по програма “Еразъм+”

ПГМСС “Н.Й.Вапцаров” с. Средище приключи поредния си проект по програма “Еразъм+”

През учебната 2017- 2018 г. Професионална гимназия по механизация на селското стопанство  „ Никола Й. Вапцаров“  с. Средище реализира поредния си проект за мобилност на ученици по програма „Еразъм +“. Целта на проект №2017-1-BG01-KA102-035586, „Повече професионален опит – повече възможности за реализация”, по програма „Еразъм +“, Ключова Дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“ бе да се обогатят и усъвършенстват професионалните, лингвистичните и социални компетенции на участниците в мобилността.

От 14.04.2018 г. до 29.04.2018 г. двадесет ученици и двама учители проведоха практически занятия във водещи фирми в областта на селското стопанство в и около гр. Бурса, Турция. Практиката се проведе в три направления – растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство.

В продължение на две седмици учениците от ПГМСС се запознаха с дейността на партньорите, с новостите в технологията на отглеждането на крави и кози, с автоматичните системи и съоръжения за хранене, напояване и почистване, с  доилни инсталации,  със специфична система за поливане и електрическо оборудване за обработка на овощна градина, с нови видове трактори и селскостопански машини с електронна система за управление.

Те взеха участие в отглеждането на животни, доенето и изследването на мляко,  подготовка на почвата за сеитба,  зареждане на машините със семена, определяне посевните качества на сем

ената, калибрирането им, в торенето на културите, производство на разсад и зеленчуци, анализиране на  земеделската продукция, засаждане на нови дървета, присаждане на маслини, както и в ремонта и поддръжката на машините.

Освен практическите занимания, учениците имаха и богата културна програма. Те разгледаха забележителностите на гр. Бурса, посетиха гр. Изник – известен с изработването на рисувани чинии, и защитеното от Юнеско историческо селище  Джумалъказък,  изкачиха се на планината Улудаг с лифт и др.

С всички тези дейности децата надградиха своите знания, видяха мащаби на работа, които в България няма къде да срещнат. Обогатиха своя мироглед, запознаха се с нова култура и най-важното се научиха на самостоятелност и създадоха познанства извън България. Всички участници получиха  сертификати за проведената практика и Europass мобилност.

Проведената практика на реално работно място беше много вълнуваща и ценна. Тя способства учениците да подобрят знанията и  уменията си чрез изграждане на основни ра

ботни навици и придобиване на практически опит за работа с иновативна техника и технологии. Да се развият персоналните компетенции на учениците, тяхното самочувствие, увереност и мотивация за развитие в избраната професия. 

Придобитите знания, умения и компетенции бяха успешно интегрирани в учебната дейност на ПГМСС, а също така разпространени чрез провеждане на множество срещи и изнасяне на презентации и един открит урок в нашето училище. Участието в проекта значително повиши ефективността на процеса на обучение по професионална подготовка чрез засилена активност и интерес както от страна на обучаемите, така и на преподавателите. Успешното реализиране на този проект несъмнено ще има дългосрочен положителен ефект както върху качеството на предлаганото професионално обучение, така и върху разширяването на международното сътрудничество на нашата институция .

"Силистра Днес"

Related Posts

ПГМСС “Н.Й.Вапцаров” с. Средище завърши последния етап от поредния си проект по програма “Еразъм +”

Коментарите са изключени за ПГМСС “Н.Й.Вапцаров” с. Средище завърши последния етап от поредния си проект по програма “Еразъм +”

19-годишен е заловен с нерегистриран мотопед

Коментарите са изключени за 19-годишен е заловен с нерегистриран мотопед

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account