Проведе се заседание на Областния съвет за сигурност, заради сложната зимна обстановка

Проведе се заседание на Областния съвет за сигурност, заради сложната зимна обстановка

Проведе се заседание на Областния съвет за сигурност, заради сложната зимна обстановка

В Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областен съвет за сигурност (кризисен щаб), свикан от областния управител на област Силистра Ивелин Статев във връзка с усложнената обстановка в областта – силен снеговалеж и висока скорост на вятъра. В резултат на това са затворени пътища по основни направления: Силистра – Русе (с уговорката – възможно е пътуване до Зафирово) и Силистра – Добрич (до Средище е възможно, но откъм страна на Добрич пътят е затворен). На разположение сред над 40 машини са три ротора, пуснати в действие в същите направления плюс по главен път Силистра – Шумен. Работи се по пускане в действие и на третокласната пътна мрежа.
 
Бедствено положение е обявено в община Главиница, тъй като на места снегът е на 50 см. По 3 неучебни дни със заповеди на кметовете има и в 7-те общини от региона. По информация от РУО на МОН ще бъдат поискани още два – за четвъртък и петък, от министъра на образоването, тъй като е взета предвид неблагоприятната прогноза за времето до края на работната седмица.
 
От 26 февруари ОДМВР Силистра е организирала 5 контролни поста по основните пътни направления извън областния град. Пожарната служба е в готовност, но разполага само с едно МТЛБ, което засега не се е наложило да бъде ползвано. Всички родилки с термини са под наблюдение – някои вече са родили, а други са в болнични заведения – и трите болници в региона работят.
 
Не работи обаче фериботният комплекс, който е на румънска територия до ГКПП Силистра. Съответно няма пътища и от другата страна на река Дунав – както в посока град Констанца, така и в посока град Букурещ през град Кълъраш. В над 10 населени места в област Силистра (9 в община Дулово, 3 в община Главиница и др.) има проблеми с водоподаването. Само в село Ламбриново – община Силистра, водата е спряна, тъй като там, както и в село Бабук, няма електричество. В село Айдемир са възможни частични изключвания на тока, предвид проблеми по трасето.
 
Областният управител благодари на всички служби за положените усилия при решаване на проблеми, възникнали в условията на сурова зима.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account