Семейства от България и Румъния се докоснаха до наследството на рибарските общности от двете страни на Дунав

Семейства от България и Румъния се докоснаха до наследството на рибарските общности от двете страни на Дунав

Семейства от България и Румъния се докоснаха до наследството на рибарските общности от двете страни на Дунав

Автентични рибарски истории, местна кухня, невероятни природни пейзажи и досег с фолклорните традиции на Добруджа и Lunca Dunării преживяха участниците в демонстрационното семейно пътешествие в рамките на проекта „МЕМОФИШ – памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“. Три български и седем румънски семейства се запознаха с наследството на рибарските общности по Дунав. Пътуването беше организирано от румънските партньори Асоциация „Акчес“.

Туристическият маршрут включваше обекти и срещи в окръг Кълъраш, в региона на езерата Мостищя и Галацуй в Румъния, а от българска страна – запознаване с рибари и техните традиции във Ветрен, Сребърна и Силистра. Участниците опитаха местни специалитети като рибена чорба по липовански и папанаши в Румъния, включиха се и в кулинарния фестивал „Гозбите на Добруджа“, който се провежда в село Сребърна.

Туристическите маршрути, създадени по проекта, съчетават места за посещение от България и Румъния в рамките на едно и също пътуване, и са разработени в три варианта – за големи групи, за младежи и за семеен туризъм. Целта им е да представят туристическия потенциал на пет двойки селища, чието рибарско наследство е проучено чрез уникално по рода си аудиовизуално изследване по „Мемофиш“.

Съвсем скоро ще бъде пуснат сайтът, където ще бъдат публикувани маршрутите и аудиовизуалните материали, създадени по време на проучването на рибарските общности от България и Румъния. Достъпът до ресурсите ще е свободен и всеки, който иска да се запознае с наследството на рибарите и да се посети места със съхранена природа, може да ги използва.

"Силистра Днес"

Related Posts

Съвместни българо-румънски екипи ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през активния летен сезон

Коментарите са изключени за Съвместни българо-румънски екипи ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през активния летен сезон

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account