Силистра взе участие в 18-та кметска конференция на организацията “Европейски градове срещу дрогата”

Силистра взе участие в 18-та кметска конференция на организацията “Европейски градове срещу дрогата”

Зам.-кметът и председател на Общинския съвет по наркотичните вещества – Нели Стоилова, заедно с експерти от ПИЦ и съвета, взеха участие в 18-тата Кметска конференция на организацията „Европейски градове срещу наркотиците“ (ЕCAD). Конференцията се проведе на 12 и 13 април, а домакин на конференцията бе община Варна.

В пленарните сесии на двудневната конференция на ЕCAD участие взеха над 150 участници и 50 гости от 17 държави и 43 европейски общини.

Конференцията откри г-н Кирил Йорданов – кмет на община Варна. Приветствия към участниците поднесоха г-н Джим Кор – председател на ЕCAD и г-н Юрий Федотов – директор на дирекция „Наркотици и престъпления, свързани с наркотици“, ООН.

Форумът  продължи с представяне от страна на участниците на тенденции и политики, свързани с превенцията и употребата на дроги в страните от Европа. По-интересни за участниците бяха темите: „Преглед на европейските насоки и развитие”, представена от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркотичната зависимост; „Наркотична реабилитация – обществен дълг или социална инвестиция с висока доходност – шведския опит”, представена от Института за социоекологична икономика в Швеция;  „Младежта в Европа – не кампания, а тиха революция” – представена от преподавател в Колумбийския университет.

По молба на организаторите от ЕCAD, доц. д-р Христо Бозов – зам.-кмет на Община Варна и Председател на Варненския общински съвет по наркотични вещества представи общинските политики за намаляване търсенето на психоактивни вещества, а експерти от ГДБОП – София представиха на участниците информация за „Балканския път на дрогата”.

ЕCAD обединява 262 общини от 31 държави с мисията си за формирането и поддържането на политики и програми срещу злоупотребата с психоактивни вещества, основавайки се на принципите, заложени в Конвенциите на ООН за борба с наркотиците. Централата на ЕCAD е в гр. Стокхолм, Швеция. Силистра е пълноправен член на организацията от 2005 г.

Годишните кметски конференции са най-висшият форум на ЕCAD за взимане на решения и формиране на политики в областта на намаляване предлагането и търсенето на психоактивни вещества.

Като тенденции и нови предизвикателства бяха очертани проблемите, свързани с увеличения брой деца, злоупотребяващи с алкохол; нарастване на комбинираната употреба на няколко вида наркотици и алкохол и разширяване необходимостта от разширяване на обхвата и продължителността на превантивната работа с деца и семейства в риск.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account