СИЛИСТРА, ТУТРАКАН И СЕЛАТА АЙДЕМИР И КАЛИПЕТРОВО ЩЕ ИМАТ НОВИ ВОДОПРОВОДНИ И КАНАЛИЗАЦИОННИ МРЕЖИ С ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ

СИЛИСТРА, ТУТРАКАН И СЕЛАТА АЙДЕМИР И КАЛИПЕТРОВО ЩЕ ИМАТ НОВИ ВОДОПРОВОДНИ И КАНАЛИЗАЦИОННИ МРЕЖИ С ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ

СИЛИСТРА, ТУТРАКАН И СЕЛАТА АЙДЕМИР И КАЛИПЕТРОВО ЩЕ ИМАТ НОВИ ВОДОПРОВОДНИ И КАНАЛИЗАЦИОННИ МРЕЖИ С ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ

Проучват се възможностите за нов мост над Дунав между Силистра и Кълараш

Силистра, Тутракан и селата Айдемир и Калипетрово ще имат нова водопроводна и канализационна мрежа с европейски средства. ВиК – Силистра кандидатства за финансиране от Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020” за големия воден проект на стойност 78 млн. лв. Средствата ще бъдат вложени в реконструкция и доизграждане на ВиК мрежи. За тези населени места ще бъде направена и реконструкция на външни довеждащи водопроводи. Това съобщи в Силистра днес министърът на регионалното развитие и благоустройството. В града тя участва в дискусия за регионалното развитие и европейската солидарност.

В областта се изпълняват 20 договора на стойност над 34 млн. лв. по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 – 2020, съобщи министър Аврамова. С близо 8 млн. лв. по четири проекта се обновяват детска ясла, детска градина, основно училище, четири професионални гимназии и общински център за извънучилищни дейности. 2,3 млн. лв. по проекта на Министерство на здравеопазването се инвестират в модернизацията на 6 центъра за спешна помощ. Подкрепени са 7 социални обекта, които се използват от близо 420 лица в процеса на деинституционализация. По 7 проекта на обща стойност 8,5 млн. лв. се изпълняват мерки за повишаване на енергийната ефективност в 19 сгради. В резултат от изпълнението им жилищата на близо 200 домакинства ще бъдат по-топли, по-уютни и с по-малки разходи за отопление през зимата. Приключи реконструкцията на пл. “Албена” в областния център. С малко над 2 млн. лв. бяха облагородени над 30 000 кв. м площ в града. Възстановен беше знаковият паметник “1800 години Силистра”, който е изграден в чест на обявяването на Силистра за самоуправляващ се град през 169 година. Първоначалният си вид възвърна и водното огледало пред монумента. Финансиране от програмата може да получи още един проект – за изграждане на социални жилища.

През 2018 година с 5 млн. лв. от ОПРР основно бяха ремонтирани почти 10 км от второкласния път Кубрат – Старо Село – Тутракан, напомни министър Аврамова. Със средства от европейската програма в края на миналата година бяха рехабилитирани още 21 км от пътя Разград – Търговище. Като резултат от двата проекта са обновени общо над 30 км от пътя, свързващ областите Силистра, Разград и Търговище, което повиши безопасността при движение по републиканската мрежа в региона. Подобриха се връзките с пътищата Русе – Разград, Търговище – Шумен, Русе – Силистра, Попово – Лозница и Русе – Кубрат – Исперих, както и връзката с Дунав мост при Русе. При наличие на спестен ресурс от програмата, Агенция “Пътна инфраструктура” ще кандидатства за средства за финансиране на рехабилитацията на други 9,6 км в областта по пътя Каблешково – Межден, съобщи регионалният министър.

Петя Аврамова каза още, че през миналата година в областта е направен превантивен ремонт на три пътни участъка с обща дължина над 32 км. За целта са инвестирани близо 17 млн. лв. от бюджета на АПИ. През тази година, при благоприятни климатични условия, ще продължат строително-монтажните работи на близо 6 км от пътя Алфатар – Коритен в община Кайнарджа. Очаква се те да приключат през месец май. Инвестицията е малко над 3 млн. лв. Предвижда се извършването на превантивен ремонт и на още близо 30 км републикански пътища в областта. Предстои изготвянето на технологични проекти на обектите с индикативна стойност близо 16 млн. лв.

В областта се изпълняват 18 проекта по програма ИНТЕРРЕГ V-A “Румъния – България”, които ще допринесат за подобряване на транспорта, развитието на туризма, опазване на околната среда и други. По един от тях ще се разработят съвместни туристически продукти между общините Силистра и Кълъраш. Предвижда се и реконструкция на Художествената галерия в Силистра. По друг проект ще се подобри общественият транспорт в Силистра и Наводари. По него Силистра ще реконструира и възстанови улица “Никола Й. Вапцаров”, която е вход и изход на града към граничния контролно-пропускателен пункт. Ще бъдат изградени и еднопосочни велосипедни алеи с цел да стимулирането на използването на “зелен” транспорт в града, а съвместен пътеводител ще информира за велоалеите и туристическите маршрути. Амбициозен е и проектът “Съвместно доброволчество за сигурен живот”, който цели да подобри подготовката на населението за реакция при извънредни ситуации в трансграничния регион.

В Силистра регионалният министър коментира още, че се обсъждат пет потенциални места за изграждане на нов мост над река Дунав, който да свърже България с Румъния. “Нашето желание е да изградим още пътища между двете страни. Имаме подписан меморандум с румънска страна, на базата на който ще се направят проучвания за мост в района на Свищов, Силистра, Русе, Оряхово, Никопол. Ще бъдат проучвани от двете страни както като транспортни коридори, така и като пътникопоток, който ще преминава през тях. Тепърва започват съвместни действия и прединвестиционни проучвания. Вече има инвестиционни намерения от частния сектор за публично-частни партньорства за изграждане на такива мостови съоръжени”, каза Аврамова.

Информация на Министерство на регионалното развитие и благоустройството

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account