Търговците в Силистренско – изрядни с касовите апарати

Само в един обект досега е установено нарушение на законовото изискване за осъществяване на онлайн връзка между фискалните устройства и системата на НАП. Касовият апарат е бил свързан с приходната агенция, но ден след изтичане на срока, който беше 2 април. На собственика е написан акт за нарушение и ще бъде санкциониран съгласно Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

От началото на април инспекторите от НАП Силистра са проверили общо 1273 търговски обекти.

Дистанционно в Силистренска област вече се отчитат оборотите на повече от 3160 фискални устройства.

Инспекцията ще продължи докато бъдат огледани всички обекти за продажба или предоставяне на услуги в региона. Търговците, които отчитат оборота си на устройство без дистанционна връзка, ще бъдат санкционирани с глоба до 10 000 лв., а обектът ще бъде запечатан, докато се изпълни изискването.

Потребителите могат да разпознаят дали едно фискално устройство има дистанционна връзка с НАП по символите BG, вписани в контур на картата на България, отпечатани в долния ляв ъгъл на касовата бележка. Ако този графичен символ липсва върху касовата бележка, вероятността търговецът да нарушава закона и да укрива оборот е достатъчно голяма, така че да се сигнализира в НАП. Телефонът на НАП Силистра за сигнали при подобни нарушения  е 086/815-429.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account