Тютюнопроизводителите подписаха споразумение с правителството за получаване на субсидии

Тютюнопроизводителите подписаха споразумение с правителството за получаване на субсидии


Българските тютюнопроизводители ще получат 35 млн. лева до края на месец май 2011г., за това информира народният представител от ГЕРБ Стефан Господинов. Той уточни, че още 35 млн. браншът ще получи през август. Средствата ще бъдат разпределени между различните сортове тютюн, като решението ще бъде взето от Консултативния съвет по тютюна към земеделското министерство, който бе създаден неотдавна.
В бюджета на Фонд “Земеделие” за 2012г. ще бъдат заложени 73 млн. лв. национални доплащания за тютюн.

Снимка: Интернет

През вчерашния ден /20.04.2011г./ страните се договориха тези средства да бъдат изплатени на един транш до края на март 2012 г. Съгласно подписаното споразумение, първият транш ще бъде разпределен между всички тютюнопроизводители, без значение – дали дължат данъци и осигуровки към държавния бюджет.

Припомняме, че Стефан Господинов подкрепен от още трима свои колеги от ГЕРБ внесе промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Целта на промените бе либерализация на пазара на суров и непреработен тютюн, като се даде възможност на частни производители и техни сдружения да предлагат своята продукция на нашия и на европейския пазар. На следващо място, това бе и възможност тютюнопроизводителите да не бъдат допълнително ощетявани от фирмите-прекупвачи, изкупувайки от тях тютюна на ниски цени. В края на февруари тази година, депутатите одобриха окончателно либерализирането на пазара на суров тютюн. Отпада изискването за изкупуване на тютюн само от лица, с право за промишлената му обработка, което се получава от Министерския съвет.

Стефан Господинов е получил благодарности от страна на сдруженията на тютюнопроизводителите от цялата страна. Поради тази причина, той уточни, че ще организира нарочна среща с тях на 30 април в Дулово.За целта народният представител ще покани и представители на земеделското министерство.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account