Ултраспортистът Пал Ющьош-Хидвеги пристига в Силистра

Ултраспортистът Пал Ющьош-Хидвеги пристига в Силистра

Ултраспортистът Пал Ющьош-Хидвеги пристига в Силистра

Очаква се, унгарският ултрамаратонец Пал Ющьош-Хидвеги да пристигне в Силистра в понеделник / 27 ноември 2017г./ след 16ч. Той реализира едно изключително спортно постижение, за първи път в света да пробяга цялата брегова линия на река Дунав. Целта на спортиста е с това свое изключително постижение в годината на ротационното унгарско председателство на Дунавската стратегия да привлече вниманието върху значението на екологичния транспорт. 

Пал Ющьош-Хидвеги е известен като спортист, който преодолява уникални предизвикателства на световно ниво, които съчетават в себе си спортните постижения отвъд човешките възможности с разпространението на послания за дадена благородна кауза. Той преплува река Тиса и пробягва протежението на реката, след което мобилизира 2000 души за приключенски поход пет пъти за по три дни в долината на Тиса. Начело на международна група в рамките на експедиция в Африка, той прекосява континента, с велосипед и като бегач, от Кейптаун до Александрия, пребивава в Западна Сахара и бяга за река Нил в Судан. През 2013-та година прекосява Централна Азия, изминавайки двадесет хиляди километра по стъпките на унгарски откриватели, като по този начин осигурява възможност за млади изследователи да работят на терен.

Дунав е източник не само на питейна вода, но и транспортен коридор, любимо място за отдих, културни и спортни събития. Дунавската стратегия на Европейския съюз  е система за развитие на макрорегионално ниво, чиято цел е синхронизиране на секторните политики за развитие на 10-те дунавски държави, като напр. възстановяване качеството на водите, стимулиране употребата на устойчива енергия, управление на екологичните рискове. През настоящата година ротационното председателство на Стратегията се осъществява от Унгария. Министерството на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария, което отговаря за управлението на политиките в годината на председателството, заявява като свой приоритет засилването на енергийната сигурност на региона, развитието на транспортните комуникации, както и даването на тласък на разпространението на чистите методи за транспорт.

Именно към тези цели на Стратегията иска да привлече вниманието екстремното спортно постижение на ултрамаратонеца Пал Ющьош-Хидвеги през тази есен, който ще пробяга цялата брегова ивица на Дунав, дълга близо 3000 км.

С цел подготовка на маратона, два месеца преди това, спортистът измина със своя 150-годишен велосипед 750 км от двете страни в унгарската част на Дунав,  като по своя път се консултираше с общините на крайдунавските селища за идеите им, свързани с развитието на реката, и същевременно им предоставяше информация за председателството на Дунавската стратегия и нейните цели.

Предвижда се Пал Ющьош-Хидвеги да стартира на 21 септември от началото на Дунав в Донаушинген в Шварцвалд и да бяга през 10 страни до устието на реката в Черно море. По време на 3000 км дългия маратон той ще посещава училищата по протежението на река Дунав и лично ще представя посланията на програмата, както и ще агитира децата да се присъединят и да спортуват в рамките на населените места.

Ултрамаратонецът ще пристигне в Будапеща на 18 октомври в първия ден от Годишния форум на Дунавската стратегия, където ще разкаже за преживяванията си. Очаква се това специално спортно събитие да приключи на 8 декември, когато Пал Ющьош-Хидвеги ще пристигне в устието на Дунав на Черно море. Патрон на маратона е Министерството на външните работи и външноикономическите отношения, което е натоварено с унгарското председателство на Дунавската стратегия.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account