“Фазерлес” ще дава по 0.20 лв. дивидент на акция

“Фазерлес” ще дава по 0.20 лв. дивидент на акция

Дивидент от 0.20 лв. ще получат акционерите на дървопреработвателното предприятие “Фазерлес” – Силистра за всяка една ценна книга, ако предложението бъде одобрено на общото им събрание. То е свикано за 15 юни и на него ще се гласува дали част от печалбата за миналата година – 103 хил. лв., да бъде разпределена като дивидент.

Дружеството приключи миналата година с печалба от 121 хил. лв., наполовина по-малко в сравнение с 2009 г. За 2009 г. обаче дивидент не беше разпределен, въпреки високата печалба, а финансовият резултат беше заделен като допълнителни резерви. Последният изплащан дивидент е за 2008 г. – по 1 лв. на акция.

На предстоящото общо събрание ще се гласува и преизбиране на съвета на директорите, в който ще бъдат сегашният изпълнителен директор Манол Тодоров, заместникът му Милко Кесаровски, търговският мениджър Величка Борисова, Антон Тулев и Марин Пенев.

“Фазерлес” беше от компаниите, които пострадаха от икономическата криза, но миналата година продажбите й започнаха да се възстановяват – с 10 на сто до 16 млн. лв. Според ръководството на дружеството финансовите му резултати са леко влошени заради ремонта в предприятието. В края на този месец трябва да бъде пусната една от технологичните линии, която е реконструирана. Само за първото тримесечие на тази година разходите за инвестиции се оценяват на 1.2 млн. лв.

Основният акционер в компанията е “Фазеринвест” с 58.59% от капитала, а още 9.16% се държат от кипърската “Leo Overseas”. Останалите се търгуват на Българската фондова борса и последната сделка с тях е сключена на цена 51.50 лв. в края на миналата седмица.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account