Чарли Чаплин не бил евреин, а ром?

Чарли Чаплин не бил евреин, а ром?

“Малкият скитник” Чарли Чаплин е роден в ромско гето край Бирмингам, твърди открито наскоро писмо от личния му архив, цитирано от в. “Гардиън”.

Когато вдовицата на великия комедиант Уна починала през 1991 г., щерка им Виктория наследила бюрото на татко си. Дълго време тя не му обръщала внимание, но наскоро решила да провери какво се пази в него. Едно от чекмеджетата било здраво заключено и се наложило да викне ключар, за да го отвори.

Вътре Виктория открила едно-единствено писмо, писано през 70-те години на ХХ век от някой си Джак Хил от северното предградие на Бирмингам Тамуърт. “Ти не си от Южен Лондон, колкото и да се гордеят там с теб, роден си във фургон в цигански табор край Бирмингам, Централна Англия”, пише Хил.

Фургонът принадлежал на красавицата на табора и преседял години наред на входа на парка Блек пач в предградието Сметуик.

Официално за родения на 16 април 1889 г. Чаплин се знае, че майка му Хана е била актриса и че е произхождала от “пътуващо семейство”. Не е известно какво е направил геният от “Хлапето”, “Златна треска”, “Светлините на рампата” и “Великият диктатор”, за да проследи достоверността на твърденията, писа “Гардиън”.

И припомня, че през целия си живот Чаплин (починал на 25 декември 1977 г. в Швейцария) яростно е отказвал да се разграничи от пусканите първо от немските нацисти, а по-късно и от ФБР слухове, че е евреин. Но и за това няма доказателства.

в-к “Труд”

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account