„Безопасно колоездене” веломаратон – обиколка на България 2011

„Безопасно колоездене” веломаратон – обиколка на България 2011

Фондация „Фактор” организира първия любителски веломаратон – обиколка на България, който има за цел да популяризира велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места.

Обиколката започва от София на 2 април 2011 г. и завършва на 4 май 2011 отново в София. Ентусиастите ще стартират всеки ден от различно населено място, като началото ще бъде пред сградата на общината. За времето на колоездачната обиколка участниците ще карат 2500 км и ще преминат през 33 града, 28 от които са областни центрове, извършвайки пълна обиколка на България.

Във велосипедната обиколка на България ще вземат участие 29 човека, сред които има и граждани на Турция, Молдова, Украйна и Русия. Още 96 велосипедисти са изявили желание да участват в отделни етапи от маршрута.

Целта на обиколката е да се представят пред обществеността предимствата на велоалеите и придвижването с велосипед. Също така колоездачите ентусиасти ще дискутират с общинските и областни власти необходимостта от:

  • Изграждането на нови и поддръжката на вече изградени велоалеи, велопътеки и сектори за колоездене на територията на Република България. Национална стратегия за изграждане на национална мрежа от велосипедни алеи;
  • Стандартизация при изграждането на велоинфраструктура, конструкция и пътна маркировка;
  • Създаване на Европейски колоездачен туристически коридор през територията на Република България – „EuroVelo”;
  • Пътна маркировка за вече съществуващи новопостроени пътища и колоездачни алеи.

Участниците споделят идеята за бъдеще, когато хората ще живеят в по-добра среда: чистота, тишина, чист въздух, по-малко стрес, по-добро здраве и повече положителни емоции. А това е напълно възможно чрез масовото използване на велосипеда като начин за придвижване и наличието на инфраструктура, гарантираща безопасността на това придвижване.

Събитието става възможно благодарение на подкрепата на Министерство на околната среда и водите, „Нестле България”, „Майстор Цветко” – производител месни произведения, „Балев Био Маркет” – търговия с биохрани, „Мазда България”, минерална вода „Банкя”, велосипеди „Драг”, 30 общини и много неправителствени организации. За времето на веломаратона те са осигурили на участниците 500 кг месо, 1200 кг. сладкиши и енергийни био храни и 2000 литра минерална вода.

Председател            на        Фондация      „Фактор”         и          организатор   на събитието е велопътешественикът Вячеслав Стоянов. Той става известен с обиколките си с велосипед през 2009 г. на Черно море и брега на Гърция и през 2010 г. – с обиколката на Средиземно море. Вячеслав Стоянов провежда тези велопътешествия за каузата на събирането и рециклирането на отпадъците, изхвърлени на сметища покрай пътищата, бреговете на реките и морските плажове.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account