България и Румъния със сериозни санкции от Европейския съюз

България и Румъния са на път да понесат сериозни финансови санкции от Европейския съюз, ако възможно по-скоро не пуснат в експлоатация фериботния комплекс между Силистра и Кълъраш.

Съоръжението, в което са вложени десетки милиони европейски средства, е затворено вече трета година заради неразбирателство между концесионерите от двата бряга на Дунав. Това доведе и до решението на правителството за прекратяване на 35-годишния договор с българския концесионер.

“С решение на Министерски съвет от 4 май т.г. е прекратен концесионният договор. В началото на юни месец предметът на концесия, т.е. фериботният комплекс, беше предаден на пристанищна инфраструктура, което означава, че нямаме нито превозвач, нито концесионер”, заяви Николай Димов, областен управител на Силистра.

Останала без превозвач, българската страна отново е започнала преговори с румънските власти за търсене на изход от създалата се ситуация. Проблемът обаче е, че няма интерес от български превозвач.

До блокирането на фериботната линия се стигна заради разногласия между концесионерите от българска и румънска страна за цените на превозите. Фериботният комплекс беше открит в края на 2007 г., след близо десетилетие подготовка и строителство. Тогава тръгнаха два ферибота – български и румънски, които изпълняваха регулярни курсове по график.

Година по-късно диалогът между двамата концесионери започна да буксува, заради цените на превозите. През март 2010 г. румънската страна отказа да работи и транспортната връзка беше преустановена.

В комплекса са вложени 10 млн. лева – половината са безвъзмездно финансиране по програма ФАР, а останалите от държавния бюджет и частни капитали на концесионера. Сградите пустеят, съоръженията ръждясват, а пътят, в който са вложени около 1 млн. лева държавни средства, още няма акт 16.

Решението е линията да се обслужва само от румънския концесионер, но при едно условие – трафикът на тежкотоварни автомобили от Силистра към Северна Европа да бъде пренасочен към плавателното съоръжение.

Областният управител на Силистра обаче обясни, че няма правна възможност да се ограничи тежкотоварния трафик, който е в рамките на километър и 200 метра и преминава през уличната мрежа на град Силистра, защото става въпрос за републиканска пътна мрежа. Той обаче увери, че търсенето на решение ще продължи и през следващите дни, за да бъдат избегнати санкциите от Брюксел.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account