4.3 милиона лева данъци и осигуровки внесоха силистренци в хазната

Платените от фирми и граждани от Силистренска област данъци и осигуровки надвишават значително тези от миналогодишната кампания, показват данните на регионалния офис на агенцията по приходите. Общо за шестте месеца на годината по сметките на републиканския бюджет са постъпили 34,26 млн. лв., като за същия период на миналата година сумата е възлизала на 29,96 млн. лв., което прави повишение от общо 14,36%.

Основният прираст в постъпленията е при данъците, където приходите през тази година надвишават миналогодишните с 3,6 млн. лв. или с 23,8%.

Прирастът на приходите от осигуровки е значително по-нисък – 850 хил.лв. (5,83%).

Най-сериозен ръст спрямо миналата година сред данъчните приходи отбелязват постъпленията от данък добавена стойност – 70,84 %. През първото полугодие на 2012 г. регистрираните по ДДС фирми в Силистренско са внесли в бюджета  7,91 млн. лева, което е с 3,28 млн. лева повече в сравнение с предходната година.

Физическите лица са платили данъци в размер на 7,37 млн. лв., като разликата от шестмесечието на миналата година е близо половин милион лева повече.

Само на база на увеличените цифри обаче не може да се твърди, че приходите на фирми и граждани са се увеличили за година. По-точното обяснение вероятно е, че по-голяма част от тези доходи са излезли на светло, резултат от масираните акции за изчистване на сивия сектор, въвеждане на онлайн отчитане в НАП на продажбите посредством касови апарати с интернет връзка и др. Изграждането на дистанционна връзка с НАП започна през миналата година първо с бензиностанциите, към които после се прибавиха аптеките и търговците на зърно.

От март тази година такива онлайн отчети подават към данъчните вече всички търговци, което вероятно ще се отрази положително на резултатите за тази година.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account