450 участници ще има в похода “По стъпките на Таньо Войвода”

450 участници ще има в похода “По стъпките на Таньо Войвода”

От 30 май до 2 юни 2011 г. в похода “По стъпките на Таньо Войвода” и съпътстващите го прояви ще участват 450 ученици от различни краища на страната, десетки учители, граждани, членове на Културно-просветното дружество “Родно Лудогорие”, съобщиха организаторите. Походът е част от националните чествания “135 години Априлско въстание”, под патронажа на Министерството на културата и Министерството на образованието, младежта и науката.
Паралелно с похода, на 30 и 31 май в Разград ще се проведе национално състезание по история под председателството на доц. Пламен Митев – декан на Исторически факултет на СУ ”Климент Охридски”.
На 31 май в Разград ще се състои концерт на Теодосий Спасов и неговата група, който ще бъде подарък за походниците и гражданите.
В походната колона през всички походни дни ще участват ученици от общините Силистра, Тутракан, Свищов, Исперих, Разград, София, Кърджали, Сливен, група студенти от САЩ, преподаватели и студенти от СУ, НБУ и други.
На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода /Таньо Стоянов Куртев/, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Христо Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети – последен отблясък от пожарите на Априлското въстание – имат обща цел и сходна съдба. Ботевата чета е трябвало да действа в помощ на Врачанския революционен окръг, а четата на Таньо войвода – на изток, в подкрепа на сливенските бунтовници, за подсилване на въстанието и създаването на север от Балкана на свободна територия. Бойният път на четата продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища на Лудогорието и Поломието и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край с. Априлово и след неговата смърт четата е разбита.
Походът тази година ще потегли на 30-ти май, понеделник, от Тутракан. На втори юни, в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, точно в 12 часа походът завършва с поклонение пред паметника на Таньо войвода в местността Керчана, при с. Априлово, Поповско, на лобното място на войводата.
През четирите походни дни ще се провеждат прегледи на маршовата и строева песен от походниците и училищата от съответния район. На 30 май, в с. Свещари, ще бъде открита паметна плоча в чест на Борис Илиев – основател на КПД „Родно Лудогорие” и изследовател на четата на Таньо Стоянов.

Агенция “Фокус”

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account