Ще се обсъжда национална стратегия за потенциала на река Дунав

Българо-румънска търговско-промишлена палата (БРТПП) организира прием с тема „Поглед към реката: Дунав като екологична алтернатива за ефективен европейски транспорт“. Събитието ще се състои на 14 ноември 2018 г. в хотел „Арена ди Сердика“, гр. София от 18:00 часа.

Целта на събитието е създаването на дискусионна платформа между бизнеса, законодателната и изпълнителната власт относно нуждата от национална стратегия за по-ефективно оползотворяване на потенциала на р. Дунав като централна европейска връзка за пренос на хора и товари.

В откриването на събитието изказвания ще направят г-жа Улрике Щрака, ръководител на търговски отдел на Австрийското посолство в София, капитан Александър Каменов, навигационен експерт, член на комисии към Германското Министерство на транспорта, Генерална Дирекция за Корабоплаване и действащ капитан на речен круизен кораб и представител на бизнеса. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Росен Желязков, е поканен за говорител.

БРТПП активно работи по теми, свързани с транспорта по река Дунав, включително чрез проекти, финансирани по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 в рамките на консорциум с участието на ключови партньори от всички дунавски държави. Тези проекти включват: „ДАНТЕ – подобряване на административните процедури, свързани с транспорта по река Дунав” и „ГРЕНДЕЛ – зелен и ефективен дунавски флот“. Чрез тях организацията цели създаването на условия за българските икономически агенти и публични власти за участие в процеса на обсъждане на теми, свързани с преодоляване на излишната административна тежест, въвеждането на унифицирани форми за корабоплаване по реката и модернизиране на флота.

Преди официалното откриване на събитието ще има възможност за провеждане на кратко интервю с Елеонора Иванова, изпълнителен директор на БРТПП, капитан Александър Каменов и г-н Манфред Зайц, главен секретар на Про Данюб Интернешънъл.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account