Велислав Христов от ПП “Възраждане” за България и ЕС

Велислав Христов от ПП “Възраждане” за България и ЕС

Велислав Христов от ПП “Възраждане” за България и ЕС

1. Какво е мнението Ви за ЕС в този вариант?

            Европейският съюз в настоящия си вид е изкуствен политически продукт. Той е резултат от американската визия за Стария континент след падането на Берлинската стена в успешно съчетание с корпоративни и други наднационални интереси. Задълбочаващият се и силово налаган процес на интеграция води към заличаване на отделните национални държави, а оттам и на европейската цивилизация, каквато я познаваме.

            Последните години ни дадоха достатъчно примери, че все още актуалният елит гледа на народите си като на пластелин, чиито цвят и форма могат да бъдат пригаждани съобразно собствените му представи, за да се създаде разбъркана и объркана маса потребители на стоки, услуги и политически лозунги. Вековните история, традиции и ценности на нашите общества бяха пренебрегнати до степен на пълно отрицание.

            Трябва да си дадем ясна сметка, че съвремието е резултат от достиженията на европейската цивилизация, в чиято основа стоим и ние, българите. Не друг, а Европа е онази, която придаде облика на модерния свят. И неслучайно континентът, на който изградихме и нашата държава, стои в центъра на световната карта в най-популярния ѝ вариант.

            Днес обаче Европа бива преобразявана, а нациите – обезличавани. Основен проводник на този процес е ЕС. И последният или ще бъде променен, или той ще промени нас!

2. Има ли полза от членството на България в ЕС?

            Истината е, че ЕС ни дава известно предимство, от което обаче ние не се възползваме. Съюзът е непренебрежим фактор в международните отношения, особено за онези, намиращи се в близост до неговите граници. Той ни дава един допълнителен външнополитически механизъм за прокарване на националните ни интереси. Но за да извлечем изгода, трябва хората, които ни представляват, да имат ясна представа за нашата обща цел, а не за личната си такава. Не бива да се заблуждаваме, че ще получим нещо наготово, от когото и да било.

            У нас има една старателно отглеждана и медийно лустросана категория „авторитети“, проповядващи как всичко у нас е грешно и колко трябва да сме благодарни за всичко идващо отвън. Заради такива „капацитети“ припомням думите не на някой друг, а на бившия американски президент Никсън: „Колкото повече политиката се базира на реалистичната оценка на нашите и на чуждите интереси, толкова по-ефективна може да е ролята ни в света. Ние не сме ангажирани в света, защото имаме ангажименти; ние имаме ангажименти, защото сме ангажирани. Интересите ни трябва да оформят ангажиментите ни, а не обратното.“

3. Каква ще е политиката Ви, ако влезете в парламента на ЕС?

            В Европейския парламент ще имам една основна цел: преформулиране основите на ЕС. Без това, ние и другите европейски народи ще престанем да съществуваме. А онези, които дойдат впоследствие, ще четат за нас, както ние днес четем за изчезналите биологични видове – нещо от миналото.

            Това обаче е задача с дългосрочна перспектива. Докато бъде постигната, ще е нужно да бъдат печелени много отделни битки, в които водещото ще бъде от какво имаме нужда ние, българите, и едва тогава някой друг. Без обаче да забравяме, че проблемът във Франция или Германия днес, ще бъде проблем в България утре.

4. Бихте ли работили за осъществяването на Евразийски съюз?

            Не. Не разбирам кому е нужно пришиването на азиатското към европейското?! Или по-точно разбирам, но не споделям тази представа.

            Известна е речта на дьо Гол за Европа от Атлантика до Урал. Придържам се към този поглед върху Стария континент. За добро или лошо, Русия е достатъчно могъща държава, която е в състояние да постига целите си напълно самостоятелно и няма полза от присъединяването си към някакво обединение като ЕС. Отчитайки това, следва да се примирим, че политическата граница на Европа няма да достигне Урал, но това не означава, че трябва да пренебрегнем културната и икономическата връзка с Русия. Защото тя е факт, а бягането от действителността обикновено се квалифицира като психическо отклонение.

5. Бихте ли работили за премахване на санкциите срещу Русия?

            Да. Смятам, че санкциите срещу Русия обслужват користни намерения на САЩ и са в противоречие с интересите на европейските държави. Наложени са при прилагане на двоен стандарт, примери за което могат да бъдат давани в прогресия.

6. Бихте ли допуснали разширяването на НАТО в България (включително и разполагането на ядрени оръжия)?

            Категорично не! НАТО е структура от една вече отминала епоха. От самото си създаване е доминирана и направлявана от САЩ. За сметка на това, лидерите на европейските държави занемариха отбраната им и на практика отказаха да защитават сами страните си.

            Но е необходимо да имаме ясна картина за настоящето. Днес, поради множество причини, европейските държави не могат да отговорят на общите пред тях предизвикателства самостоятелно. Ето защо, когато по-рано споменах преформулиране основите на ЕС, имах предвид най-вече превръщането му в такова обединение, чрез което европейските държави да постигат онази необходима степен на сътрудничество и единодействие, осигуряваща независимостта им. В тази връзка и в областта на взаимната отбрана.

            Време е да се работи върху изграждането на европейска организация, заместваща НАТО, чрез която държавите членки на ЕС да са готови да отблъснат агресия от всяка трета страна, без да бъдат подчинени на друга такава. Но не визирам създаване на някаква почти митична обща армия, а изграждане на ефективен механизъм за координиране на националните въоръжени сили.

7. Бихте ли настоявали, че националните интереси на страните членки, са по-значими от тези на наднационалните (корпоративни такива)?

            Естествено! Днес, удобно за някои, се забравя, че съвременна Европа е творение на, всъщност, националисти по убеждения. Хора, които в продължение на поколения, са работели за изграждането на национални държави, в които народът, към който принадлежат, да намери своето общо благополучие и да реализира своя потенциал в условията на независимост.

            Не е случайно, че най-сериозна политическа атака търпят историята, традициите и ценностите на нашите общества. Защото те оформят идентичността ни. Те са основите, съставляващи фундамента, върху който градим бъдещото си заедно, а не като напълно отчуждени индивиди – консуматори.

8. Смятате ли, че с напускането си на ЕС от Великобритания, се очаква неговия разпад?

            Великобритания винаги е гледала на ЕС като на клуб по интереси, в който членството не те ангажира до живот и в който участието е продиктувано от трезва преценка на ползите и загубите.

Към момента, прокламираният от някои разпад на ЕС в близко бъдеще се ползва по два начина: като въздухарска прогноза, дистанцирана от реалността и като най-обикновена манипулация с пропаганден ефект. Понастоящем няма достатъчно силен вътрешен или външен играч, който да провокира пълен колапс на това обединение, отговарящо на интересите на мнозина. Били те добронамерени или зложелателни.

9. Смятате ли , че ръководителите на Европейската комисия и ЕС трябва да бъдат мажоритарно избрани, след проведени избори за кандидатите във всяка отделна страна членка?

            Въобще не смятам, че трябва да има европейски избори! Те са продиктувани от задълбочаващата се тенденция към федерализиране на ЕС и формирането на органи, стоящи над тези на държавите членки. Бъдеще, което е в разрез с моите и на съмишлениците ми очаквания.

            За мен, най-удачното е връщането към междуправителствения принцип. Тоест, решаване на въпросите чрез упълномощени представители на националните правителства, а не посредством създаване на все по-отдалечени от обикновения човек структури. Защото… Извън темата за жадно изсмуквания суверенитет на отделните държави… Ние изпитваме трудност с контрола върху овластените в София, а очакваме да имаме такъв върху подобните им в Брюксел?!

10. Към коя партия в Европейския парламент ще се присъедините?

            Предстои нова конфигурация в ЕП. Едно вече декласирано от европейската история политическо поколение отстъпва, но все още държи лостовете за въздействие върху обществото. Тепърва ще разберем кои са избраните представители в ЕП и колко от тях са наши съмишленици. Когато открием, че имаме такива, ще дойдат и следващите ни стъпки – към сплотяването около общи принципи и образуването на група, чрез която да ги отстояваме.

13. Какво ви е отношението към Пакта за миграция – приемате ли да станем страна, в която Германия и Франция да настанят “бежанци”, които не им трябват?

            Европа не е просто географско понятие. Тя е общност на народи с близък произход и култура. Внасянето на промяна в тях означава да получим нещо различно.

            Трябва да бъдем откровени. Имигрантите идват в Европа заради благата, която тя предоставя, но носят със себе си света, от който бягат. И ако искаме Европа да заприлича на местата, от които идват, нека ги приемаме. Но ако желаем да се радваме на това, което ни е отнело векове, за да го постигнем, то трябва да го опазим.

            И тъй като все пак коментираме с оглед на предстоящи избори… За мен отговорът е кристален – изборът на Европа е самата Европа!

Велислав Христов е заместник-председател на Възраждане и втори в листата за евродепутати на организацията. На 34 години, адвокат, живее и работи в родния си град Силистра.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account