Съдът в Силистра се произнесе с доживотен затвор за убийство

Съдът в Силистра се произнесе с доживотен затвор за убийство

Съдът в Силистра се произнесе с доживотен затвор за убийство

34-годишният Мюрсел А., който беше предаден на съд от Окръжната прокуратура в Силистра за предумишленото убийство на 22-годишната си позната и приятелка Ангелка С., ще търпи наказание доживотен затвор. Това е присъдата на Силистренския окръжен съд, за която пледира в обвинителната си пледоария и представителят на Окръжната прокуратура в Силистра. Тежкото криминално деяние е било извършено на 25 януари 2017 г. в местността Келявица край дуловското село Руйно.

Убийството е разкрито на едва на 6 март 2017 г., когато двама служители по поддръжката на железния път открили на около 30 метра от жп спирката на село Руйно тялото на млада жена на възраст около 20 – 25 години, захвърлено в дере. На следващия ден самоличността на убитата била установена. Жертвата била обявена за издирване от майка си още на 27 януари.

Ангелка работела в ресторант в Германия, където се запознала с подсъдимия Мюрсел, а по-късно – в публичен дом. Двамата живеели заедно с 5-годишното дете на Ангелка от друг мъж. След побой над детето, което наложило животоспасяваща операция, Прокуратурата в Хамбург образувала дело за опит за убийство срещу Мюрсел и Ангелка.

В началото на януари 2017 г. двамата се прибрали в България, но на 10 януари потеглили обратно за Германия, за да се явят на насроченото за 16 януари дело срещу тях. Съдът отнел детето от майка му и го настанил в дом. 

Няколко дни по-късно – на 23 януари, двамата отново се върнали в България. Мюрсел искал да закупи агне за адак. Мюсюлманският обичай адак е жертвоприношение, с което се иска омилостивяване.

Мюрсел замислил да се освободи от приятелката си, дори потърсил съвет от брат си как да стори това. Разиграл пред полицията театър, че Ангелка е изчезнала с неговите 18 000 евро, каквито няма данни да е притежавал, и поискал да бъде издирена. В същото време младата жена била настанена в къщата на вуйчо му.

На 25 януари около 20 часа Мюрсел отишъл в село Ножарево и заявил пред роднините си, че се връща в Германия с Ангелка. Жената се качила в колата му, а братът на подсъдимия ги последвал със своя автомобил по искане на Мюрсел.

Без да знае за престъпните му намерения, брат му взел със себе си и сина си. Това наложило разместване по колите. Мюрсел и Ангелка се качили в колата на брат му, а синът му оставили в автомобила на подсъдимия.

По пътя подсъдимият ударил младата жена, свидетелят чувал реплики помежду им, държал я за врата.

Когато стигнали до жп прелеза на село Руйно, Мюрсел наредил на брат си да изкара момичето от колата. Той отказал. Тогава подсъдимият я взел на ръце и побягнал към релсите. След това се върнал сам и потеглили.

Преди да отпътува за Германия на 26 януари след полунощ, Мюрсел заявил на брат си, че не трябва да говори по трите мобилните телефона, тъй като се подслушват.

Съдебномедицинската експертиза по делото е открила наличието на 1,5 промила алкохол и амфетамини в кръвта на жертвата, което обяснява липсата на съпротива, за която говори в свидетелските си показания братът на подсъдимия. Експертите от петорната съдебномедицинска експертиза сочат като причина за настъпването на смъртта на 22-годишната жена мозъчна травма, изразяваща се в кръвоизлив и мозъчен оток, довели до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Приведена в безпомощно състояние от алкохола и дрогата, жената била изхвърлена на мястото, където е открита близо 2 месеца по-късно от жп служителите.

Мотивът за добре планираното убийство е воденото наказателно дело за опит за убийството на детето на Ангелка в Германия, както и фактът, че тя е знаела много за заниманията на Мюрсел в чужбина. Подсъдимият е задържан под стража още на 16 март 2017 г.

По време на съдебното следствие бяха разпитани 31 свидетели, както и 19 експерти, изготвили тройна и петорна съдебномедицинска експертиза, фоноскопна, съдебно-химическа,  съдебнопсихиатрична, съдебно-биологична и 2 ДНК-експертизи, които доказват както вината на Мюрсел, така и че намереният от жп-служителите труп на младата жена е на Ангелка С.

Доживотната присъда на Силистренския окръжен съд подлежи на обжалване в Апелативния съд във Варна.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account