14 февруари – ден на всички влюбени?

14 февруари – ден на всички влюбени?

На 14 февруари търговците на цветя са може би по-щастливи от влюбените. Но дали навсякъде по света на Св. Валентин се разменят цветя и подаръци? Петя Лунд разкрива любопитни факти около традициите, свързани с празника.
Още през античността римляните са празнували 14-ти февруари като ден на пастира – бог Луперк. Под патронажа на бога на любовта Амур младежи и девойки са били определяни един за друг чрез любовна томбола.
Широко разпространена е и легендата за италианския владика Валентин фон Терни, който на 14-ти февруари 269 година е бил осъден на смърт, защото е изповядвал християнската религия. Легендата разказва, че преди това той е венчавал двойки въпреки забраната на императора. След венчавката Валентин подарявал цветя от своята градина на младоженците. Днес светията се почита като патрон на всички влюбени.
Празник за търговците!
Подобно на Хелуин, денят на влюбените става популярен през 1990-те. Разпознали новата възможност за печалба, цветарите започват да правят голяма реклама за този ден. Така денят става все по-популярен по света, като постепено се продават не само главоломни количества цветя, но и шоколади, плюшени играчки и най-вече плюшени сърца с надписа “Обичам те!”

Как обаче празнуват хората в различните страни 14-ти февруари? В Аржентина например се подаряват цветя, шоколади и малки подаръци, както и в повечето други кътчета на света, разказва Кристина Папалеу Сувлецки от латиноамериканската редакция на Дойче Веле:

“Тази година в Аржентина в знак на протест на 13 февруари ще се почете т.нар. “сингъл дей” или деня на необвързаните. Така необвързаните искат да покажат, че не е нужно да имаш връзка, за да обичаш”, казва Кристина.

Консумация и много кич!

В Камерун, Етиопия, Португалия и Индонезия Свети Валентин се празнува по американски. В Камерун и Етиопия празникът е познат и почитан единствено в столиците, докато в Португалия и Индонезия е по-широко разпространен. Мъжете подаряват на жените цветя и ги водят на вечеря. Разменят се и малки подаръци. Денят в тези държави е свързан преди всичко с консумация и много кич.

И в Китай, който всъщност си има собствен ден на любовта, хората не пропускат шанса да празнуват с голям възторг западните празници като Свети Валентин. Каква е историята на китайския Свети Валентин ни разказа Жу Хан Джу от китайската редакция на Дойче Веле:
“В китайската култура има една стара легенда, която разказва как една двойка влюбени е била разделена от Бог и можела да се среща само в един-единствен ден от годината – на седмия ден от седмия месец по лунния календар. Затова този ден в Китай е ден на влюбените.”
Бразилците пък държат на собствените си празници и почитат собствен ден на влюбените на 12 юни. Свети Валентин се игнорира, разказва Розалине Веншер.
И Иран не отстъпва

В деня на влюбените иранците обичат да си разменят подаръци и цветя. В арменския квартал на Техеран има магазини, в които се продават пордукти, типични за Свети Валентин. Всичко свързано със Свети Валентин – червените сърца и други напомнящи за Запада символи – от тази година обаче са забранени в Иран, разказва Кавер Барлои:

“Но аз мисля, че както много други забранени неща, този ден също ще продължи да се празнува.”

В България влюбените също празнуват Свети Валентин. Но все пак не забравяйте сред розите и плюшените сърца да почетете и Трифон Зарезан с чашка червено вино!

Автор: Петя Лунд

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account