На пазара за шамари – сделка или не?

На пазара за шамари – сделка или не?

Снимка: Интернет

Полицейското насилие струвало на обществото ни 906 000 лева, показаха данните от анализа на Българския хелзинкски комитет на всички решения на Европейския съд по правата на човека, свързани с полицейската бруталност в България. Когато чух това, в главата ми нахлуха два типа мисли.

Първо, колкото и нехуманно да звучи, си признавам, че помислих – „Е, поне са ги набили, защото знаем, че едва ли са ги осъдили за изнасилването на дете, поредната брутална кражба от дома на старец, който трепери в другата стая, убийството на жена с връзки за обувки заради златни обеци и две монети от по 50 стотинки…” Да, аз бих платила някой от тези изверги да си го получи!

И това може би са нормални мисли, защото аз съм част от обществото, а както добре знаем, сред него битува всеобщото виждане, че в България царува безнаказаност. В мен се шири същото усещане от доста години и се затвърждава все повече. В този ред на мисли си казах – „Много пари са 906 000 лева, но пък никой няма да върне отнетото на жертвите и техните близки и едно шамарене едва ли ще ни отведе обратно към законите на Хан Крум”.
Сполетяха ме обаче и едни други мисли. Ами, ако онзи, попаднал в килията, няма нищо общо с онова, за което се смята, че е виновен? Ако просто един невинен човечец е станал жертва на шепа глупави униформени, които освен че са съсипали живота му с бъдещото влачене по съдилищата години наред, докато бъде оправдан, са решили и да си направят физическата загрявка вместо с боксова круша с главата на човека?
За 12 години Европейският съд е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за полицейско насилие. В 23 от случаите държавата е осъдена и заради самата бруталност на полицаите, и заради последвалото неадекватно разследване. По 9 от делата е причинена смърт. Убитите са общо 10 души.

В този ред на факти си казах – „Да бе! Не стига, че ни бият и убиват, пък и ще им плащаме за това!” и „Полицейщина!” Мислех си как е възможно някой да си позволява да убива и този някой да носи униформа. Мислех си как се чувстват родителите на набитите, пребитите и убитите от представители на силовото ведомство.

Отговорът е ясен – „Ужасно! Искат възмездие и отмъщение!” Това обаче искат и онези, които са станали жертва на бандитите, които били набити в някоя килия… Как мислите? Струва ли си да платим за полицейския бой? Сделка или не?

Аделина Николова/ Новинар

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account