След областния управител и административният съд обяви за незаконосъобразно решението за конкурса за обществен превоз

След областния управител и административният съд обяви за незаконосъобразно решението за конкурса за обществен превоз

Административният съд отмени, като незаконосъобразно, Решение № 1421 / 25.11.2010 г, потвърдено с Решение 1470 / 16.12.2010 г. на Общински съвет-Силистра, за утвърдена променена транспортна схема за община Силистра, за автобусни линии №№ 2, 2А, 5, 5А, 20, 22, 23, 25 и 33.

Съдът връща решението на общинския съвет в Силистра, в качеството му на възложител, за провеждане на нова, съобразена със закона и с мотивите на Административния съд, процедура по открития конкурс за възлагане на обществен превоз на пътници с автобуси по утвърдена транспортна схема за Община Силистра, за автобусните линии  №№ 2, 2А, 5, 5А, 20, 22, 23, 25 и 33.

Решението може да се обжалва пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

Областният управител д-р Владимир Янков бе категоричен, че ще продължи да връща решения на местните законодателни органи, докато не прецизират работата си и вземат противоречащи на законите решения.

Делото бе образувано по жалба на областния управител д-р Владимир Янков, с която той оспори решение № 1470/16.12.2010 г., потвърдило предходно решение № 1421/25/11/2010 г. на Общински съвет-Силистра, като счита, че то е незаконосъобразно и следва да се отмени.

Припомням, че след като Oбластният управител веднъж вече върна за ново разглеждане решението на Общинския съвет в Силистра, с което се открива конкурс за възлагане на превозите по автобусни линии от общинската транспортна схема, за да бъдат отстранени пропуските в него. Общинският съвет потвърди върнато решение.

Това принуди областния управител да се обърне към Административния съд. В жалбата си, д-р Янков посочва няколко довода за обявяване на решението за незаконосъобразно:

1. В обжалваното решение за автобусни линии №№ 2, 2А, 5, 5А, 20, 22, 23, 25 и 33, не е посочена Автогара Силистра като начална, крайна или междинна спирка, с което са нарушени разпоредбите на Наредба № 2/2002 г. (за условия и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили) и чл. 20-22 от Закона за автомобилните превози.

Административният съд счита, че „това е абсолютно задължително и е изискване както на Закона за автомобилите превози-чл. 20-22, така и по Наредба № 2/2002 г. – чл.15. Несъобразявайки тези изисквания на законодателната уредба, Общинският съвет е постановил незаконосъобразен акт, който подлежи на отмяна.

2. Като порок на обжалваното решение, Областният управител посочва, че отново в нарушение на Наредба № 2/2002 г., Общинският съвет е поставил условия на превозвачите за извършване на безплатни или с намалени цени пътувания, без да са предвидени компенсации за това. Той счита, че това е съществено нарушение на закона и опорочава до степен на незаконосъобразност приетото решение на общинския съвет.

В решението си, Административният съд е категоричен, че „липсата на предвидени компенсации е нарушение на закона и води до незаконосъобразност на приетото решение”, след като общинският съвет е включил като критерий за оценка предоставянето на социални облекчения.

3. Като порок на решението, областният управител посочва и нарушението по чл.21, ал. 3 от Наредба № 2/2002 г., а именно, че е следвало да бъдат поставени точки и за критерия „Пътнико-вместимост на МПС от категории М2 и М3-коефициент К6”. Административният съд е приел и този довод за основателен.

Изводът, който се налага е, че Общински съвет-Силистра не е спазил задължителните изисквания за посочените критерии, с което е нарушил чл.20-22 от Закона за автомобилните превози и чл.15, чл. 19, ал. 2 и чл.37, ал.3, във вр. с чл.21, т.3 от Наредба № 2/2002 г.

"Силистра Днес"

comments
  • bokluk paral oblasten neznam kakav e si4kite sa takiwa IVO ANDONOV-SVINQ maika

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account