Утре ще се обсъжда проблема с фериботния комплекс в Силистра

Утре ще се обсъжда проблема с фериботния комплекс в Силистра

Ретроспекция на срещите по проблема в областната администрация:

Разрешаването на проблема с функционирането на ферибота „Силистра-Кълъраш”, бе повод за извънредна среща на 26 май 2010 г. между областния управител д-р Владимир Янков и заинтересованите страни от българска и румънска страна.

В срещата, която бе инициирана от градската управа в Кълъраш, участваха зам. областният управител Денка Михайлова, кметът на община Силистра инж. Иво Андонов, зам. председателят на Окръжния съвет в Кълъраш Ливиу Въртежану, кметът на Кълъраш Николае Драгу, директорът на дирекция „Регионално развитие на Окръжен съвет”-Кълъраш  Даниел Щефан, Пламен Ангелов–прокурист на фирмата–концесионер на фериботния терминал „Дунавски индустриален парк” и Гюро Ияхр – управител на фирмата „Глобал Лайн” – концесионер на фериботната линия от румънска страна.

От проведените разговори стана ясно, че терминалът на ферибота от румънска страна в Кълъраш, е затворен едностранно – отказан е достъп до пристанището на българския кораб. Това се случва на 1 декември 2009 г., когато терминалът има нов концесионер – фирмата „Глобал Лайн”. Автомобилите, използвали услугите на ферибота за преминаване от единия бряг – на другия, се преориентират към Бак-а.

Кметът на Кълъраш –Николае Драгу, аргументира едностранното спиране работата на терминала с мотива, че между концесионерите няма подписан договор за сътрудничество с Окръжен съвет –Кълъраш, който регламентира отношенията между концесионерите.

Проблемът, според прокуриста на българската фирма –концесионер Пламен Ангелов, е възникнал от неприемливите условия в предложението за споразумение с  новия румънски концесионер –фирмата „Глобал лайн”.  За преодоляване на противоречията между двете страни през месец април 2010 г. в румънския град Турну Северин  е свикана и смесена българо-румънска комисия. Тя се оказва безрезултатна, тъй като двамата концесионери отново не достигат до споразумение. Смесената комисия дава срок на спорещите страни до 30 май 2010 г. да  решат проблема помежду си. Между българския и румънския концесионер не се наблюдава сближаване на позициите, поради което българската страна – „Дунавски индустриален парк” изпраща до смесената комисия молба за удължаване на срока за решение до 30 юни. Според румънската страна обаче – този срок е неприемлив.

На 2 юни 2010 г. областният управител д-р Владимир Янков разговаря и с румънския си колега от префектура Кълъраш Николае Енчу, в нов опит да бъде придвижен процеса по разрешаване на проблема с ферибота между двата бряга на Дунав.

На срещата, която се проведе в областна администрация Силистра по настояване на румънската страна, присъстваха и кметът на Кълъраш Николае Драгу, зам. председателят на Окръжния съвет на Кълъраш Ливиу Въртежану и директорът на дирекция „Регионално развитие” в Окръжния съвет в Кълъраш Даниел Щефан. Представител на концесионера на фериботния терминал в град Кълъраш също се включи в разговорите.

Българският концесионер – акционерното дружество „Дунавски индустриален парк” оповести в началото на седмицата, че по-рано от 15 юни няма да има възможност да присъства на двустранните срещи. Междувременно става ясно, че дружеството „Дунавски индустриален парк” е поискало удължаване на срока за преговори до 30 юни 2010 г.

Според представителите на румънската страна това отлагане е неприемливо. Те настояха  и да се спазват заповедите на кмета на община Силистра, едната от които е издадена още през 2004 г., с които се забранява движението на тежкотоварни автомобили в рамките областния град и в село Айдемир (такова е и едно от изискванията на българския концесионер). По този начин движението по обходния път ще се насочва към фериботния терминал, а не към бак-а, както става сега.

Д-р Янков припомни ангажиментите на двете държави към Европейския съюз, с чиито средства е изграден фериботния комплекс Силистра-Кълъраш и предупреди двамата концесионера, че задълбочаването на проблема помежду им ще има изключително негативно отражение върху двете държави. В случай че не бъде възобновена дейността на ферибота, Европейският съюз ще наложи финансови санкции и на България и на Румъния.

След като концесионерите така и не постигнаха споразумение, областният управител уведоми и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) за проблема, който нееднократно е поставял и народният представител Стефан Господинов.

Становището на Министерството… е, че проблемът е изцяло между два икономически субекта – концесионерите на двете страни и те трябва да го решат помежду си. Представителите на държавата могат да сътрудничат и да съдействат за разрешаването му, но не и да оказват натиск.

Сформирана е работна група в Министерството на транспорта, в която е включен и представител на Областна администрация-Силистра – зам. областния управител Денка Михайлова. Предстои среща на групата в Румъния, която се забавя от ротации в централната администрация на румънската страна.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account