Посланик иска Дунав мост 4

Посланик иска Дунав мост 4

Снимка: в-к Труд
Снимка: в-к Труд

Британският посланик у нас Стийв Уилямс, който скоро ще отпътува от България след края на втория си мандат, има красива мечта за страната ни след 10 г.

“Представям си как със съпругата ми Фиона пристигаме в Букурещ, за да се видим с приятели. Наемаме кола и тръгваме към България. Нямаме нужда от паспорти, защото пресичаме вътрешна граница в Шенген. Минаваме по Дунав мост 4. От Силистра се отправяме към Варна и Бургас. Няма и помен от незаконното строителство по Черноморието. По автомагистрала “Тракия” стигаме до София, където метрото обхваща цялата столица. Трафикът е по-малко натоварен, пълно е с велосипедисти. Вечеряме в любимия ни ресторант “Под липите”, където никой не пуши. Плащаме в евро. На следващия ден се качваме с лифта до Витоша, пием билков чай и ядем баница. Нямаме нужда от карта на планината, защото всички маршрути са ясно обозначени.”

Тези красиви представи за страната ни през 2021 г. Уилямс сподели на лекция, организирана от Атлантическия клуб в България.

Уилямс похвали правителството за борбата с престъпността и корупцията, но бе категоричен, че полицейските акции трябва да водят до убедителни присъди.

Един от най-ярките спомени на Уилямс от комунистическа България, в която работил като дипломат през 1984 г., са мигащите фарове на черните волги на властта, които те принуждават да отбиеш от движението. “Днес шофьорите на големите черни коли пак присветват фаровете си, само че те не са част от политическия елит, а от сенчестия бизнес, или т. нар. мутри”, сподели посланикът. През 80-те г. се срещал с българи, недоволни от режима. Някои били агенти провокатори, други били искрени. Най-малко един от онези, с които разговарял, по-късно бил екзекутиран.

“През 80-те западните дипломати бяхме врагове и нямахме приятели”, споделя той. Сега оставя в България много приятели и един съвет: “Имате прекрасна страна, грижете се за нея.”

Ивелина Кирякова

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account