Областната междуведомствена комисия определи участъци от инфраструктурни обекти, засегнати от въздействието на водите през 2010 г.

Областната междуведомствена комисия определи участъци от инфраструктурни обекти, засегнати от въздействието на водите през 2010 г.

Участъци от пътната и ж. п. инфраструктура, предпазни диги и други инфраструктурни обекти, засегнати от вредното въздействие на водите през 2010 г. определи на свое заседание днес (15.03.2011 г.), Междуведомствената комисия, сформирана със заповед на областния управител д-р Владимир Янков.

Председател на комисията е ст. експертът „Отбранително-мобилизационна подготовка” в областната администрация Тони Тончев. В заседанието участваха ст. инспектор Тодор Димитров от ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”,  инж. Велин Иванов – началник отдел „Инвестиции” Областно пътно управление – Силистра, Наталия Колева от Басейнова дирекция-Плевен, Владимир Костадинов от ОД „Земеделие и гори”-Силистра, Михаил Милчев-управител на „Напоителни системи” ЕАД, клон Русе, представители на общините, на РИОСВ и др.

Продължителното задържане на висок воден стоеж на река Дунав от  миналата година, е нанесло щети на много земеделски земи близо до реката, сочат данните на ОД „Земеделие и гори”. Сред най – пострадалите са площи от гр. Тутракан (ниски участъци от промишлена зона „Запад”) до село Цар Самиул, до землището на с. Попина и в Айдемирската низина.

Айдемирската низина бе и сред участъците, генериращи проблеми, които открои управителят на „Напоителни системи” ЕАД Михаил Милчев. Според него, изграждането на савачна уредба на дунавската дига, за гравитачно отводняване в този район, би спомогнало съществено за ефективната дейност, при високи подпочвени води.

Началникът на „Напоителни системи” информира и, че в резултат на преовлажняване на терените около Дунав, по 78-километровата дига на реката се наблюдават слягания на няколко места, дори около саваците на защитената територия „Калимок-Бръшлен”.  Михаил Милчев акцентира върху необходимостта от почистване на цялата дига от единични дървета и храсти, а също така – от пълното й заснемане, за да се установят ниските и слегналите участъци (което е ангажимент на „Напоителни системи). След това ще се търси възможност за възстановяване на проектната височина на дигата.

На този фон, според експерти от РИОСВ-Русе, кариерите за добив на инертни материали на територията на област Силистра, не са били застрашени от наводняване през 2010 г. и не са потенциално опасни. Те са в районите на селата Поп Кралево, Богорово, Ястребна и Калипетрово. При извършените контролни проверки през 2010 г., не е установено превишаване на количествата скална маса, заложена в проектите, няма ерозионни процеси и свличания.

Високите води на Дунав не са нанесли щети по пътната инфраструктура, стана ясно на заседанието.

Председателят на междуведомствената комисия Тони Тончев напомни, че до края на месец март (до 30.03.2011 г.), ще бъде извършена проверка на място на определените днес засегнати участъци.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account