Цветя за ветераните от войната по случай годишнината от Дравската епопея

Цветя за ветераните от войната по случай годишнината от Дравската епопея

С цветя и бонбони общинари гостуваха на ветерани от войната по повод 66-годишнината от Дравската епопея. Заместник-кметът Нели Стоилова, началникът на военния отдел Любомир Сапунджиев и председателят на бившите фронтоваци д-р Петър Дюлгеров поздравиха 42-ма ветерани по домовете им, а други десетина – в домовете за стари хора в с. Айдемир и в гр. Силистра. Тези срещи винаги преминават в умиление, сълзи и спомени, отбеляза Нели Стоилова.

Живите герои в Силистренската община са 100 мъже и жени.  Във Втората световна война са загинали над 350 бойци от Силистренско, а 31-ви полк – Железния е дал повече от 550 жертви. Дравската епопея е продължила 14 дни – от 6 до 21 март 1945 година. Специалистите я определят като най-успешната отбранителна операция на Българската армия.

Ето какво разказва за събитията тогава 86-годишният председател на Областния съюз на ветераните от войните д-р Петър Дюлгеров пред ученици от ПМГ „Св. Климент Охридски” в Силистра:

„ …Нашият 31-ви полк е понесъл най-много жертви по време на Втората световна война. Ще разкажа за тези боеве, които ние водихме две седмици при Драва, известни сега като Дравската епопея. Според мен Дравската епопея може да се сравни дори със Шипченската епопея. В края на месец ноември 1944-та година стигнахме до албанска територия. По-късно се сформира Първа българска армия от 120-130 хиляди войници, начело с генерал Владимир Стойчев. 12-та дивизия бе изградена от три български полка – 31, 32 и 46. На 31 полк начело бе полковник Никола Ботев.

Тридесет и първи полк в Унгария бе като резерв на 299 съветска дивизия, която е южния фланг на Трети украински фронт. Един наш полк по време на войната се изграждаше от 1500-1700 войника и офицери, които имаха вече добър опит във войната с германците. Още на кота 808 и 1020 през октомври 1944-та година дадохме много жертви от нашите войници, но и придобихме опит във войната срещу немците. През нощта на 5-ти март аз бях дежурен по полк и наблюдавах каква артилерииска подготовка водиха немците, за да воюват срещу 299-та дивизия. Около 9 – 10 часа получихме заповед да атакуваме немците и да заместим съветската дивизия. В 11 часа 31-ви полк разгънат в боен ред нападна немците и задържа фронта. Тази вражеска акция беше включена в пролетната кампания на немците, целта им беше да разбият левия фланг на III-ти Украински фронт, където беше I-ва българска армия и по този начин да спрат настъплението на Червената армия. Те чувстваха, че няма да могат да победят съветската армия, обаче искаха да забавят действията ѝ към Берлин. Не успяха, защото Червената армия и нашите дивизии, и най-вече 31-ви полк водиха много ожесточени боеве при Драва, Чекел и Кишбайом и успяхме да защитим честта на българската армия. Тези боеве бяха много важни, дадени бяха много жертви, за да се задържат позициите и се отбият немските атаки. Главното командване на Съветската армия прецени, че до голяма степен победата се дължи най-вече на 31-ви полк. От 6-ти март до 20-ти март с много жертви задържахме фронта и когато на 20 и 21 март вече се изтеглихме от позициите, трябваше полка да получи резерви от дивизията, защото редиците бяха много оредели… Вие трябва да се гордеете, че живеете в Силистра, че има такава славна страница във военната ни история като „железния” 31-ви полк!”

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account