Доброволец на БМЧК – Силистра в Англия

Доброволец на БМЧК – Силистра в Англия

интервю с Пламена Солакова

/Обучение за превенция трафика на хора в Младежки клуб на ООН

при Лондонски Метрополитен Университет/

Нашето момиче продължава да представя Силистренската организация на Българския младежки Червен кръст, а и себе си в много добра светлина. Амбициозността, знанията и умението да увлича хора след себе си ѝ създават положителен имидж на открит и изпълнен с милосърдие и доброта млад човек. През 2010 година тя получи от президента на САЩ значка и сертификат за доброволчество.

Поддържайки постоянна връзка с Пламена, следейки развитието и давайки ѝ кураж във всички начинания, получаваме постоянно информация за нейното пребиваване в Англия. Ето какво сподели тя за нас в едно импровизирано интервю по „skype”:

– Здравей, Плами! С какво се занимаваш в момента? Разполагаш ли и с лично време?

– Продължавам своето обучение в Лондонския Метрополитен Университет – основното за което се намирам тук в Англия. Разбира се, като си организирам добре времето, а знаеш, аз съм организиран човек, остава ми достатъчно свободно време за хоби, танци и забавления – все неща, които всеки млад човек обича да прави.

– Спечели ли сърцата на англичаните за каузата на Червения кръст, така както успя да го направиш преди година в Щатите? И въобще за това остава ли ти някакво време?

– Ами, да! Последното което правих беше обучение за превенция трафика на хора пред студенти – членове на младежкия клуб на ООН в университета, в който уча. Имаше първо-, второ- и трето-курсници, както и студенти в магистърски програми – общо около 30 участника, като събитието бе с предварително записване и премина при доста голям интерес, включително и сред хора извън университета.

– Кога се случи това?

– На 12 март 2011 в сградата на моя университет в Лондон и продължи около 3 часа.

– Знам, че при всички случаи ти се подготвяш предварително много добре. Затова следващият ми въпрос е с какво ги «изненада»?

– В съботния ден студентите присъстваха на мултимедийна презентация по темата и участваха в ролеви игри и разрешаване на казуси. Също така им представих и няколко кратки филма на международни кампании за превенция на трафика на хора. Това предизвика сериозна дискусия с много въпроси, на които се опитах да дам пълни отговори.

– В Щатите беше привлякла няколко момичета за доброволки – от Китай, от Азърбайджан и др. Тук – в Англия помагаше ли ти някой, или се справи сама?

– Проведох обучението сама. С гордост афиширах, че провеждам обучението като представител на Червен кръст. А това всичко е благодарение и следствие на получена квалификация през 2008 г. за обучител по проект на Българския Червен кръст в партньорство с Норвежкия Червен кръст. Знанията, придобити в България се оказаха изключително полезни и за по-широката публика в Англия – на обучението присъстваха студенти от повече от 15 различни страни. Всички участници получиха сертификати за участие от името на клуба на ООН.

– Имаш ли информация, все пак, какво друго, освен информираността, постигна с проведеното от теб обучение? Можеш ли да посочиш и някаква статистика, цифри, факти?

– Изключително съм щастлива, че с проведеното от мен обучение постигнах толкова голям ефект. В анкета, която пуснах в края на обучението 100% отговориха, че биха искали да участват в бъдещи кампании и мероприятия свързани с трафика на хора и също споделиха, че са научили невероятно много и полезна информация, която има приложение в истинския живот.

– Благодаря. Пожелаваме ти все така да си борбена, упорита, поставяща си и постигаща винаги високи цели. А като млад човек не забравяй, че трябва точно в твоята възраст и много-много да се забавляваш.

– Благодаря. Поздравете всички мои приятели от нашият Силистренски младежки Червен кръст.

"Силистра Днес"

Related Posts

Децата на ФК “Доростол” победиха категорично ПФК “Лудогорец”

Коментарите са изключени за Децата на ФК “Доростол” победиха категорично ПФК “Лудогорец”

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account