Митхат Табаков уредил роднина с 29 милиона лева

Митхат Табаков уредил роднина с 29 милиона лева

Срещу Митхат Табаков от Дулово тръгна второ дело за далавери, чакат го 5 г. затвор

Софийският градски съд вчера даде ход на второто дело срещу депутата от ДПС Митхат Табаков. Той е обвинен, че в периода от 6 април – 8 юни 2009 г. като кмет на община Дулово (2003-2009) е сключил неизгоден договор за изграждането на ВиК мрежа в разрез със Закона за обществените поръчки. С него турчинът уредил свой роднина да получи обществена поръчка за близо 29 милиона лева, стана ясно в съдебната зала.

Общата сума на договора е за точно 28 876 258,58 лева, а нанесената щета на община Дулово се равнява на 11 135 025 лева, получана като разлика от офертната цена. Обществената поръчка е спечелена от фирмата “Джеми” с управител Зехир Мерт, който е тъст на Сали Табаков – брат на ДПС депутата Митхат Табаков, пише вестник”Атака”.

Фирмата “Джеми” никога не се е занимавала с изграждането на водна канализация, а с внос на автобуси от Турция. Проверка е установи, че не е имала дори багери. Въпреки това Табаков и зам.-кметът Алтан Чаушев, който също е подсъдим по делото, се съгласяват да сключат договор с тази фирма, за сметка на другите два участника в конкурса – “Кантиери модерни – Главболгарстрой” и “Понс – Одесос”. Проектът е реализиран по оперативна програма “Околна среда” на Европейския съюз. На 12 май тръжната комисия, съставена от четирима общински чиновници и експерт от Агенцията за обществени поръчки, се събира на първо заседание. Констатирано е, че формално всичко е наред, като се насрочва ново заседание, на което да бъдат отворени ценовите оферти. От българо-италианската компания “Кантиери модерни – ГБС” предлагат 400 дни за изпълнение и 50 г. гаранция за ВиК съоръженията. “Понс Одесос” пък дават срок за изграждане от 540 дни и също 50 г. гаранция. Фирмата до турчина – варненската “Джеми” дава най-неизгодните условия – 1004 дни строеж и само 15 г. гаранция на водопроводната мрежа. Въпреки това обаче именно тя е предпочетена. “Джеми” е известна като основен доставчик на ученически автобуси произведени в Турция, които бяха поръчани от Министерство на образованието при тройната коалиция.
Това е второто дело, по което Табаков е подсъдим. Заедно с Гюнай Сефер двамата са изправени пред съда и за далавери при изграждането на 7,5 км асфалтово шосе от с. Окорш до главен път Силистра – Шумен. Договорът е сключен с фирмата “Булмекс”, която е собственост на Зекир Дюнмез, но е фактическа собственост на Сефер, като прехвърлянето на собствеността е станало преди сключването на договора. Той пък е подписан от тогавашния кмет на Дулово Митхат Табаков. Договорът обаче е само за 3,12 км, като “Булмекс” иска 1 223 293 лева. Обявява се втора обществена поръчка отново за 7,5 км, като този път търгът е спечелен от фирмата “Гелек”, отново по онова време собственост на Сефер.

Фирмата получава 373 хил. лева и изгражда едва 1,7 км от пътя. За Табаков има данни, че по банковите му сметки са постъпили над 1,3 млн. лева. Според справка за кметския му мандат са му изплатени 73 211 лева като заплата. Средствата от около 1,3 млн. лева не са декларирани, не са обявени по никакъв начин. В момента имуществото му е запорирано от комисията “Кушлев”.

http://www.blitz.bg

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account