Младежи от Франция пожелаха сближаване със Силистра

Младежи от Франция пожелаха сближаване със Силистра

Младежи от френския град Базие, които пребивават в Силистра по програма „Леонардо” на ЕС, предложиха да бъде осъществено сътрудничество между двата европейски града. Това стана ясно по време на официална среща на гостите с ръководството на община Силистра.

Преди около месец ученици от силистренската Икономическа гимназия „Атанас Буров” са стажували в хотели и информационни центрове в град Базие. Домакини са им били учениците от Лицея по туризъм „Жан Мермо”, разказа директорката на гимназията Дочка Милушева.  От тази седмица седем девойки от лицея са на ученически обмен в нашия град. Води ги заместник-директорът им Мохамед Бужади. Двайсет дни са разпределени да работят на рецепциите на силистренските хотели.

Първите им впечатления за България са от Силистра. Вече са гостували на своите връстници в Икономическата гимназия. Снощи са учили стъпки на български хора. Днес гостуваха в общинската администрация. По време на срещата със заместниците на кмета Иво Андонов – Милен Пенчев и Пепа Денева и с ръководителя на дирекция „Икономика” Надежда Бобчева, младите французи получиха информация за историческите, културни и природни забележителности на Силистра. Пожелаха да разгледат Крепостта, резервата „Сребърна”, Археологическия музей и Картинната галерия на живо. Домакинът на срещата Милен Пенчев поднесе подаръци – сувенири за спомен от Силистра и България.

Според г-н Божади има много общо между градовете. И френският, и българският град са разположени на реки, имат древна история, имат вече и свои „посланици” чрез учениците от двете училища. По думите на Дочка Милушева „младите хора от Базие и Силистра са извървели първите стъпки по моста, който може да бъде изграден от кметските управи на двата европейски града”.

Заместник-кметът Милен Пенчев благодари за предложението и обеща, че ще предаде посланието на кмета на община Силистра инж. Иво Андонов.

"Силистра Днес"

Related Posts

Огнен петък са преживели силистренските пожарникари

Коментарите са изключени за Огнен петък са преживели силистренските пожарникари
comments
  • Май града е Безие

  • leave a comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Create Account    Log In Your Account