С европейски средства е проектиран водният цикъл на две от най-големите села в България – Айдемир и Калипетрово

С европейски средства е проектиран водният цикъл на две от най-големите села в България – Айдемир и Калипетрово

Това стана ясно по повод приключването на проекта на община Силистра „Прединвестиционно проучване, експертни анализи и разработване на инвестиционен проект за изграждане на ПСОВ и частично изграждане и реконструкция на канализационните мрежи на с.Айдемир и с.Калипетрово в община Силистра”. Проектът е по процедура за техническа помощ и е финансиран със 732 136 лв. чрез ОП „Околна среда”. Осемдесет на сто от средствата са осигурени от Кохезионния фонд, останалите – от бюджета на страната.
За първи път е изготвена концепция за водния цикъл в двете села. Идейният проект предвижда включване на отпадъчните им води в обща пречиствателна станция. С евросредствата са разработени и технически проекти за разширяване на канализационните мрежи в селата до 80 на сто в Калипетрово и над 50 на сто в Айдемир.
Но първо ще бъде изградена пречиствателната станция за отпадъчни води, която ще е обща както за селата, така и за град Силистра. Вече е избран 40 декара общински терен в землището на село Айдемир. На базата на направените проучвания и анализи се разработва идеен проект. С него община Силистра ще кандидатства през май за финансиране на строителството. Ако процедурите вървят в срок, е възможно в края на 2011 година да се направи първа копка, прогнозира зам.-кметът Веселин Андреев. Той не скри, че новата услуга ще доведе до повишаване на цената на водата. Но по настояване на Общината в проекта трябва да бъде включено изграждане на инсталация за биогаз с ко-генерация, която да покрива част от разходите на пречиствателната станция и да снижи максимално такса „пречиставне”.
Според директивите на Европейският съюз след 2014 година се очаква финансиране на ВиК-инфраструктура за селища с до 10 хил. еквивалентни жители. Но готовите работни проекти за Айдемир и Калипетрово ще осигурят възможност за директно кандидатстване за изграждане, уверяват специалистите.

Община Силистра

"Силистра Днес"

Related Posts

Огнен петък са преживели силистренските пожарникари

Коментарите са изключени за Огнен петък са преживели силистренските пожарникари

Пожари край село Средище и край село Яребица

Коментарите са изключени за Пожари край село Средище и край село Яребица

Преасфалтирането в Силистра продължава

Коментарите са изключени за Преасфалтирането в Силистра продължава

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account