Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова на посещение в ЕГ “Пейо Яворов”

Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова на посещение в ЕГ “Пейо Яворов”

Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова обсъди днес (09.05.2011 г.), с ученици от Езикова гимназия „Пейо Яворов” в Силистра значимостта на чуждоезиковото обучение, като елемент на европейското измерение на образованието.

Посещението й е част от инициативата „Отново на училище”, чиято идея е служители от публичната администрация на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) и от институциите на ЕС да посещават училищата, които са завършили, за да обсъдят с учениците тяхното европейско бъдеще. През 2011 г. Представителството на Европейската комисия в България свързва инициативата „Отново на училище” с Деня на Европа – 9 май.

Милена Дамянова се срещна с дванадесетокласници от паралелката с профилирано изучаване на френски език, тъй като тя самата е учила в такава паралелка в езиковата гимназия в Силистра. Заместник-министърът влезе в ролята на преподавател, като избра дискусионната форма за часа си със зрелостниците. Сред обсъжданите теми бяха и европейските ценности, интернет-зависимостта и взаимоотношенията между младите хора, опасността от свободно циркулиране на лични данни в интернет пространството и злоупотребата с тях, здравословният начин на живот и вредните навици у подрастващите, толерантността, като способ за туширане на конфликти и др.

В края на „урока” си, зам. министърът на образованието Милена Дамянова постави акцент и върху т.нар. „кариерно ориентиране” на учениците. Тя подчерта значимостта на  прецизния избор не само на висшето учебно заведение, в което ще кандидатстват, но и специалността в него. „Не избирайте образованието, заради самото образование, а образование, на базата на което да успеете да „построите” успешно живота си”, бе съветът й към  зрелостниците.

Гост на срещата бе и зам. областният управител Денка Михайлова, която също е възпитаник на езиковата гимназия в Силистра и доскорошен преподавател в нея.

Утре (вторник, 10.05.2011 г.), зам.-министърът на образованието Милена Дамянова ще проведе кратка работна среща с областния управител на Силистра д-р Владимир Янков. Същия ден тя предвижда посещение и в основното училище, в което също е учила – ОУ „Ив. Вазов”–Силистра.

"Силистра Днес"

comments
  • Никому ненужни срещи,дискусии по измислени теми,грандомания и още нещо…

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account