Силистра със забележително участие в панаира на книгата

Силистра със забележително участие в панаира на книгата

Община Силистра и Книжарници „Везни-55”–Пламен Маринов обединиха усилията си и представиха книгите на повече от 20 автори от Силистра и Тутракан на Пролетния панаир на книгата в НДК, щанд 59, в периода 24-29 май 2011 г.

На 26 май 2011 г., в една от залите на НДК бе поставен акцент върху творчеството на четирима силистренски автори: проф. д.и.н Георги Атанасов, проф. Иван Недев, журналиста Йордан Георгиев и историка Цонко Енев.

Проф. Георги Атанасов е автор на 11 книги и над 200 научни студии, 40 от които са на чужди езици. Изследванията му са в областта на късноантичната и средновековна археология и история, християнската археология и история, християнското изкуство, етнология, паметниците на античния и средновековен Дръстър и др. С интерес бяха посрещнати книгите на проф. Атанасов „Инсигниите на средновековните български владетели – корони, скиптри, сфери, оръжия, костюми, накити”, „Тервел – хан на България и кесар на Византия”, „Християнският Дуросторум – Дръстър”, „Добруджанското деспотство”/ с повишен интерес от столичната научна общественост/.

Наскоро проф. Атанасов завърши книгата си „345 раннохристиянски светци от българските земи І – ІV век”, която очаква своя издател и следващия панаир на книгата.

Проф. Иван Недев акцентира върху принципите, които са го ръководили в изследванията и научните трудове. „Синтаксис на българския книжовен език” и „Култура на речта” се радват на изключителен интерес от студенти, преподаватели, журналисти и редактори. Посланието за чистота на българския книжовен език бе посрещнато с одобрение от всички.

Журналистът от вестник „24 часа” Йордан Георгиев представи: „Да случиш на живот” – журнал за хора и събития през последните 15 години, интересна и обективна гледна точка за съвременна Силистра, която отразява творческите наблюдения на автора, съчетани с любознателни факти. Представители на Съюза на българските журналисти поздравиха автора за творческата находчивост и неповторимия стил.

Книгата на Цонко Енев „Диктаторите на България в периода на безкняжието” бе топло посрещната от специалисти и читатели от цялата страна.

Инициативата за участие в панаира на книгата се осъществи с активното участие на  Регионална библиотека „Партений Павлович”, книжарници „Везни 55” – Пламен Маринов, Литературно сдружение „Реката и приятели”, силистренските  издателства Ковачеви, РИТТ и ТИБО.

В творческата среща – представяне в НДК, участва народният представител от Силистра Антон Кутев, който поздрави авторите.

"Силистра Днес"

Related Posts

Шофьор заловен след употреба на амфетамин

Коментарите са изключени за Шофьор заловен след употреба на амфетамин

Съвместни българо-румънски екипи ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през активния летен сезон

Коментарите са изключени за Съвместни българо-румънски екипи ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през активния летен сезон

С пет леки автомобила се обновява автопаркът на ОДМВР-Силистра

Коментарите са изключени за С пет леки автомобила се обновява автопаркът на ОДМВР-Силистра

ОИЦ-СИЛИСТРА ОРГАНИЗИРА ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА В ПОДКРЕПА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

Коментарите са изключени за ОИЦ-СИЛИСТРА ОРГАНИЗИРА ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА В ПОДКРЕПА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account