Силистра със забележително участие в панаира на книгата

Силистра със забележително участие в панаира на книгата

Община Силистра и Книжарници „Везни-55”–Пламен Маринов обединиха усилията си и представиха книгите на повече от 20 автори от Силистра и Тутракан на Пролетния панаир на книгата в НДК, щанд 59, в периода 24-29 май 2011 г.

На 26 май 2011 г., в една от залите на НДК бе поставен акцент върху творчеството на четирима силистренски автори: проф. д.и.н Георги Атанасов, проф. Иван Недев, журналиста Йордан Георгиев и историка Цонко Енев.

Проф. Георги Атанасов е автор на 11 книги и над 200 научни студии, 40 от които са на чужди езици. Изследванията му са в областта на късноантичната и средновековна археология и история, християнската археология и история, християнското изкуство, етнология, паметниците на античния и средновековен Дръстър и др. С интерес бяха посрещнати книгите на проф. Атанасов „Инсигниите на средновековните български владетели – корони, скиптри, сфери, оръжия, костюми, накити”, „Тервел – хан на България и кесар на Византия”, „Християнският Дуросторум – Дръстър”, „Добруджанското деспотство”/ с повишен интерес от столичната научна общественост/.

Наскоро проф. Атанасов завърши книгата си „345 раннохристиянски светци от българските земи І – ІV век”, която очаква своя издател и следващия панаир на книгата.

Проф. Иван Недев акцентира върху принципите, които са го ръководили в изследванията и научните трудове. „Синтаксис на българския книжовен език” и „Култура на речта” се радват на изключителен интерес от студенти, преподаватели, журналисти и редактори. Посланието за чистота на българския книжовен език бе посрещнато с одобрение от всички.

Журналистът от вестник „24 часа” Йордан Георгиев представи: „Да случиш на живот” – журнал за хора и събития през последните 15 години, интересна и обективна гледна точка за съвременна Силистра, която отразява творческите наблюдения на автора, съчетани с любознателни факти. Представители на Съюза на българските журналисти поздравиха автора за творческата находчивост и неповторимия стил.

Книгата на Цонко Енев „Диктаторите на България в периода на безкняжието” бе топло посрещната от специалисти и читатели от цялата страна.

Инициативата за участие в панаира на книгата се осъществи с активното участие на  Регионална библиотека „Партений Павлович”, книжарници „Везни 55” – Пламен Маринов, Литературно сдружение „Реката и приятели”, силистренските  издателства Ковачеви, РИТТ и ТИБО.

В творческата среща – представяне в НДК, участва народният представител от Силистра Антон Кутев, който поздрави авторите.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account