Областният управитрел свика комисия за проблема с нетоложната медицинска помощ в община Силистра

Областният управитрел свика комисия за проблема с нетоложната медицинска помощ в община Силистра

Областният управител д-р Владимир Янков сформира, със своя заповед, комисия, чийто основен ангажимент е да предприеме спешни мерки за решаване на проблема с разкриването на кабинет за неотложна медицинска помощ, през нощта и в почивните дни в община Силистра.
Първото й заседание е насрочено за 9.06.2011 г. (четвъртък) от 11:00 ч. в Заседателната зала на областната администрация.
Комисията се оглавява от зам. областния управител Тодора Цонева, а в нея са включени  представители на регионалните колегии на БЛС и на семейните лекари, ръководителите на РЗОК, на Медицински център Силистра, на МБАЛ, на Районната здравна инспекция (РЗИ), на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), експерти от областната администрация и от комисията по здравеопазване в общинския съвет.
Комисията трябва да съсредоточи усилията си в осигуряване на денонощното медицинско обслужване на здравно осигурените граждани от община Силистра, съгласно българското законодателство, както и да предложи мерки за обезпечаване на постоянен денонощен достъп до медицински услуги на пациентите.
Намесата на областния управител е продиктувана от безуспешните, досега, опити медицинската общност сама да реши проблема.

Според действащото законодателство, общопрактикуващите лекари са задължени да бъдат на разположение на пациентите си 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Подобен ангажимент е непосилен за нито един човек и няма как да бъде изпълнен реално. По тази причина много пациенти остават без възможност за лекарска помощ в извънболничната помощ през нощта или по празниците. Това води до пренатоварване на Спешната помощ и на ненужни хоспитализации.
Тази година, Здравната каса дава допълнително на джипитата  по 11 стотинки на здравноосигурен пациент, за да се гарантира непрекъснато медицинско обслужване.

"Силистра Днес"

Related Posts

Наркопласьор предаден от клиента си

Коментарите са изключени за Наркопласьор предаден от клиента си

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account