Предепидемична обстановка в Област Силистра

Предепидемична обстановка в Област Силистра

Предепидемична обстановка в Област Силистра; Снимка: www.silistradnes.com

Преди броени минути приключи  заседанието на Епидемичната комисия към Областния съвет по епидемии и епизоотии. Целта на срещата беше да се вземат превантивни мерки срещу нахлуващия в страната грип, уточниха експертите от областта.
Засега в област Силистра не е обявена грипна епидемия, въпреки че грипът продължава да се разраства в национален мащаб. Участниците в срещата споделиха, че ще бъдат изготвени предепидемиологични препоръки за всички институции и граждани в Силистренско.
Директорът на Дирекция “Надзор на заразните болести” в РИОКОЗ- Силистра, доктор Теодора Начева, даде кратка статистика на заболелите в област Силистра и условието, при което ще бъде обявена епидемия. В периода 17-23 януари 2011 година заболелите в област Силистра са 172-ма на 10 000 човека от населението. Най-висока е заболеваемостта на децата до 14 години, от 15 до 29 години е определена като средна, а над 30 години като ниска. Контролната стойност, при която трябва да се обяви епидемия е 261 болни на 10 000 човека.  В училищата положинието е следното- болните ученици в Силистра до момента са 10%. Очакванията са пика на грипът да е до две седмици.
Комисията подчерта и наблегна на факта, че безплатни антивирусни препарати и медикаменти са раздадени на личните лекари. “Силистра днес” уведомява своите читатели ,че имат право да изискват антивирусни лекарства от личния си лекар , който е длъжен да предостави такива на пациентите си.  Факта, че личните лекари не са конституционно задължени да предоставят безплатния медикамент на пациента си, може да доведе до измами и ощетяване на пациентите.
Д-р Начева и областният управител на област Силистра д-р Владимир Янков призовават

Предепидемична обстановка в Област Силистра; Снимка: www.silistradnes.com

гражданите на Силистра да вземат мерки, с които да се опазят от коварния вирус. Препоръчително е посещенията на обществени места да се сведат до минимум, също и свижданията, женските консултации и всякакви масови контакти.
Очаквайте скоро да Ви уведомим и за крайните гласувани предепидемични мерки.

"Силистра Днес"

comments
  • Били 10% – глупости на търкалета. А не се ли сетиха, че е края на срока, А?!?!

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account