В Силистра измръзнаха 80% от ранните кайсии

В Силистра измръзнаха 80% от ранните кайсии

До 80% за някои ранни сортове е установеното измръзване по кайсиите в Тутраканско, показва справка от Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра. Измръзването при другите сортове е между 25% и 50%, но не са правени проверки в цялата област.

Според ръководителката на станцията проф. д-р Мария Димитрова, ако няма друго понижаване на температурите, заради обрата “натовареност” на дърветата пораженията от студовете няма да се отразят съществено на реколтата.

По данни от метеорологичната обсерватория в Силистра и филиала на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна при трайните насаждения в Силистренско най-големи поражения са установени при костилковите видове и десертните лозя за районите на Силистра и гр. Главиница. Измръзванията при кайсиите надхвърлят 25 на сто, при прасковите – над 20-25 на сто и при лозята – повече от 30 на сто. Най-големи щети са установени при късно засетите есенници. В района на Силистра измръзванията при пшеницата са над 30 на сто, а при рапицата – повече от 10 на сто.

В Силистра от 1 до 20 февруари са регистрирани 19 дни с отрицателни минимални температури. Между 9 и 18 февруари коригирани са и три абсолютни температурни минимума.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account