В Силистра измръзнаха 80% от ранните кайсии

В Силистра измръзнаха 80% от ранните кайсии

До 80% за някои ранни сортове е установеното измръзване по кайсиите в Тутраканско, показва справка от Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра. Измръзването при другите сортове е между 25% и 50%, но не са правени проверки в цялата област.

Според ръководителката на станцията проф. д-р Мария Димитрова, ако няма друго понижаване на температурите, заради обрата “натовареност” на дърветата пораженията от студовете няма да се отразят съществено на реколтата.

По данни от метеорологичната обсерватория в Силистра и филиала на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна при трайните насаждения в Силистренско най-големи поражения са установени при костилковите видове и десертните лозя за районите на Силистра и гр. Главиница. Измръзванията при кайсиите надхвърлят 25 на сто, при прасковите – над 20-25 на сто и при лозята – повече от 30 на сто. Най-големи щети са установени при късно засетите есенници. В района на Силистра измръзванията при пшеницата са над 30 на сто, а при рапицата – повече от 10 на сто.

В Силистра от 1 до 20 февруари са регистрирани 19 дни с отрицателни минимални температури. Между 9 и 18 февруари коригирани са и три абсолютни температурни минимума.

"Силистра Днес"

Related Posts

Бивша кравеферма се оказа оранжерия за наркотици

Коментарите са изключени за Бивша кравеферма се оказа оранжерия за наркотици

Шофьор “забрави” да пропусне велосипедист и го удари

Коментарите са изключени за Шофьор “забрави” да пропусне велосипедист и го удари

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account